2013 máj 12, Kategória: Cég, 3 692 Megtekintés

Zöld cégek Magyarországon


Zöld cégek Magyarországon

Vajon, amikor bemegyünk egy boltba, vagy egy irodába, eszünkbe jut – e, hogy mennyire környezettudatosan működik az adott cég? Talán akkor, ha olyan szembetűnő jelei vannak, mint a szelektív hulladékgyűjtők, vagy egy – két óriási napkollektor a tetőn. Másik eset, amikor biztosan jelentőséget tulajdonítunk egy cég környezetvédelemre vonatkozó intézkedéseinek, ha mi magunk elkötelezett környezetvédők vagyunk, akik csak ott hajlandók vásárolni, szolgáltatást igénybe venni, ahol környezettudatos gazdálkodást folytatnak.

Sok kicsi sokra megy, vagyis a háztartások környezetvédelmet, energiatakarékosságot követő magatartása fontos, de a nagyobbak, vagyis a különböző cégek ténylegesen zöld működése a Föld megóvása szempontjából nélkülözhetetlen. 

Ma Magyarországon sok cég, vállalkozás alkalmaz olyan technikai fejlesztéseket, illetve egyszerű praktikákat, melyek csökkentik az ártalmakat, mind az élő organizmusoknak, mind magának a Földünknek a védelme szempontjából. Például vízvisszaforgatással nemcsak a bolygó vízkészlete kímélhető, de ipari cégek esetében a nehézfémekkel szennyezett víz sem jut ki a “szabadba”. A fűtéskorszerűsítések, az új tüzelőanyagok alkalmazása révén a levegő szennyezettsége, főként kén – dioxid tartalma nagymértékben csökkenthető. A csapadékvíz, talajvíz újrahasznosítása révén a nyersvíz takarékosság érhető el. Egy egyszerű és átgondolt szállításszervezés hozadékaként a kisebb mértékű üzemanyag felhasználás  mind környezetvédelmi, mind anyagi szempontból megéri bármelyik cégnek. Az energiatakarékosság lehetőségei is végtelenek, hiszen az áramforrások cseréje, a feszültségszabályzók korszerűsítése, fűtési és szellőztetési technológiák megreformálása csak néhány példája a környezetvédelem érdekében tehető lépéseknek. Mindezek az intézkedések csak a jéghegy csúcsát jelentik azoknak a lehetőségeknek a szempontjából, melyekkel a nagyobb cégek, vállalatok azért tehetnek, hogy óvják a környezetet, miközben spórolnak is.

A magyarországi cégek zöld működését jól prezentálja a KÖVET, vagyis a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület, mely kiemelten közhasznú társaságként jött létre 1995 – ben. A KÖVET alapvető célja, hogy a jól bevált gyakorlatokat megismertesse és népszerűsítse a vállalatok körében, és a megtett lépésekről,  elért sikerekről pedig tájékoztassa a társadalom tagjait. Segíti az elkötelezett cégeket a környezettudatos működésre való átváltásban, egyrészt technikák bevezetésével, környezettudatos szemlélet kialakításával, képzéssel, másrészt a költségekre nézve hatékony tapasztalatok terjesztésével.

A “tisztább termelésért” tett intézkedések közül nagyon jól mutatja a cégek környezettudatos működés felé való elindulását az “Ablakon Bedobott Pénz Program”, melynek keretében olyan környezetvédelmi intézkedéseket, beruházásokat gyűjtenek össze, amelyek különösebb anyagi ráfordítást nem igényelnek, sőt pénzügyi szempontból még sikeresek is, mert gazdasági hasznot hoznak. A program 9 éve alatt 400 esettanulmány jelezte, hogy vannak a gyakorlatban bevált és megtérült környezetvédelmi intézkedések. A legjobbak természetesen díjat is kapnak, úgy, mint például “A legszebb mosott gyümölcs a tálban”, vagy a “Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs”. Tavaly már két különdíjjal is bővült a paletta, az Irodai Zöld megtakarítás és az Energia Menedzsment kategóriák révén, melyek jól mutatják, hogy a környezetvédelem égisze alatt is van fejlődés, innovativitás, előrehaladás.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press