2015 jan 18, Kategória: Tech, 2 174 Megtekintés

Víz alatti városokat építenének a Japán partoknál


Víz alatti városokat építenének a Japán partoknál

A víz alá épülő települések gondolata régóta foglalkoztatja az emberiséget, gondoljunk csak Verne Gyula híres regényére, a Némó kapitány és a víz alatti városra, vagy Howard Phillips Lovecraft műveiben az óceánok mélyén megbúvó idegen helységekre. A technika fejlődése azonban hamarosan lehetővé teszi, hogy lakhatóvá tegyük a tengereket.

Napjainkban a túlnépesedés és a zsúfoltság a japán kormány egyik legfőbb problémája. Az alig pár négyzetméteres, európaiként lakhatatlannak tűnő lakások még drágák is az ország lakóinak. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a tengerszint folyamatosan emelkedik, ezzel veszélyezteti a part mentén található városokat. A Shimizu cég tervei ezt a helyzetet úgy oldanák meg, hogy víz alatti városokat hoznának létre.

Az egyenként ötszáz méter átmérővel rendelkező, gömb alakú „kabinok” ötezer japánnak adnának új otthon. Egy „település” nagyjából kétszáz méter mélyen lebegne a tengerben, így a teteje pont kilógna a vízből. A rögzítést a tengerfenékhez egy spirál oldaná meg. A lakók ellátására maga a gömb adna lehetőséget: a légzéshez szükséges oxigént vízbontásból érnék el, így az üzemanyag-ellátás is biztosított lenne a keletkező hidrogénből.

Az élelem biztosítása is megoldott: a csúcstechnológiás halászattal és algatermesztéssel minden lakónak jutna bőségesen étel a víz alatti városban. Az energiaellátást az alapon elhelyezkedő energiatermelő berendezések biztosítanák a tenger hullámzását és a víz hőmérséklet-változását kihasználva. Azonban a jelenlegi tervek szerint, még közel húsz év el fog telni, mire az első ilyen településbe beköltözhetnek a lakók, ennek oka pedig, hogy a terv megvalósítása huszonhat milliárd dollárba kerül.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press