2015 Júl 05, Kategória: Tech, 3 138 Megtekintés

Új technológiával jósolják az emberiség végét


Új technológiával jósolják az emberiség végét

Brit tudósok kifejlesztettek egy szoftvert, amellyel a földbe csapódó aszteroidák pusztítását és egyéb lehetséges hatásait tudják megjósolni. Az „Armor” névre keresztel számítógépes program az ismert meteorok becsapódási esélyeit vizsgálta és fogja a jövőben megvizsgálni, ez alapján állít fel modelleket, hogy mekkora kárt is okoznak a Föld népességének.

A Southampton Egyetem kutatói szerint az aszteroida övből érkező égitestek nem kitalált, túldramatizált veszélyt jelentek, hanem komoly katasztrófák előidézői lehetnek az elkövetkező években. Jelenleg közel tizenháromezer különböző aszteroidát ismerünk, ezek közül ötszáz esetében fennáll a lehetőség, hogy nem kerülik el a Földet. Ebben az esetben világméretű katasztrófával is számolhatunk.

Mindenki ismeri annak a meteoritnak a történetét, amely elpusztította a dinoszauruszokat. Arról azonban már kevesen tudnak, hogy ez nem egyszeri eset volt: a hüllők uralkodása előtti időszakban már volt egy másik emlősökhöz hasonló állatok által uralt világ a bolygónkon, amelynek szintén egy égből érkezett égitest vetett véget. A tudósokat igazolja az a tény, hogy bizonyos időközönként a Föld biztosan ütközik meteorokkal.

Legutóbb igazán nagy becsapódás 1908-ban volt, a híres tunguszkai esemény. A körülbelül 100 méter átmérőjű meteor fák millióit döntötte ki a – szerencsére – ritkán lakott Szibériában. A következő igazán veszélyes meteor, az Apophis érkezése 2029-re datálható. Ekkor még „csak” 2,7%-os eséllyel találkozik bolygónkkal a 300 méter átmérőjű aszteroida, azonban amikor 2036-ban visszatér, már 1:450 az esélye, hogy találkozik a Földdel. Kérdés, hogy ez az új technológia segíthet-e bármiben egy kataklizmikus erővel felrobbanó fémtömb ellen.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press