2014 jan 14, Kategória: Európa, 2 803 Megtekintés

Új taggal bővült az Euro-zóna


Új taggal bővült az Euro-zóna

Új taggal bővült az Euro-zóna

Új taggal bővült, az immár 18 tagú Euró-zóna, a kis Balti állammal, Lettországgal. Gazdasági csoda, amiről mi csak álmodni merünk.
A lett euró

Lettország modern kori történelme alig tekint vissza húsz évre, ekkor, a Szovjetunió felbomlása után szabadult fel az ország. Bár Lettország ezer szállal kötődött Oroszországhoz, és a 2008-as gazdasági válság is padlóra küldte a kicsiny államot, 2014. január 1-től Lettország mégis az eurózóna tagja lett. A lett latt, azaz a lett nemzeti valuta, ma már a múlt, helyette Lettországban is euróval lehet fizetni.

Ennek azonban sem a lakosság, sem az Európai Központi Bank nem örül túlságosan. Az Európai Unió válsága és agóniája miatt az egykori csatlakozás ma már közel sem fest olyan jó színben, mint egykor, a 2,2 milliós ország közel sem lelkesedik úgy sem a tagságért, sem a közös valutáért, mint egykor. A felmérések szerint a lakosság 62 százaléka ma már elutasítja az eurót.

Az alpari.com szerint az Európai Központi Bank pedig amiatt aggódik, hogy a lett bankokban tartott orosz pénz az unión belül a pénzmosás központjává teheti a kis balti államot.

 

Gazdasági csoda az euro bevezetése

A lett euro bevezetés öt éve még elképzelhetetlennek tűnt. A lett gazdaságot, hasonlóan a magyarhoz nagyon súlyosan érintette a 2008-as válság. A skandináv bankok ugyanis olcsó devizahitellel árasztották el a letteket, és az ingatlanpiaci buborék itt is kipukkadt. 2009-ben a gazdasági visszaesés elérte a 17%-ot. A gazdaság azonban gyorsan talpraállt, és ma már az ország teljesíti az összes olyan kritériumot, amely a valutaövezetbe történő csatlakozáshoz szükséges.

 

Jövőre minden Balti állam az Eurozónában

A Balti-államok eddig is jól szerepeltek az Unió előtt. Az észtek 2011-ben mondtak le saját fizetőeszközükről, a koronáról, és zökkenők nélkül váltottak át euróra. Litvánia várhatóan az idén tavasszal kéri majd csatlakozását az euro-övezetbe, és az ország reményei szerint 2015. január 1.-én vele bővül 19 tagúvá a valutaövezet. Litvánia egyébként egyszer már lecsúszott a csatlakozásról. 2007-ban a magas infláció miatt csak Szlovénia csatlakozhatott az euro-zónához, és a litvánoknak a válság miatt majdnem tíz évet kellett várniuk a következő alkalomra.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press