2012 okt 19, Kategória: Autó, 2 227 Megtekintés

Téli gumi a biztonságos közlekedésért


Téli gumi a biztonságos közlekedésért

A biztonságos téli közlekedés érdekében természetesen nem elegendő, ha lecseréljük az autónkon a nyárit téli gumira, de e-nélkül nincs értelme biztonságról beszélni. Minden évben vannak, akik értetlenkednek, és felteszik a kérdést, hogy biztosan szükség van a téli gumira?

A téli gumi nem csupán egy úri hóbort, hanem egy, számos országban törvény szerint kötelezően használandó felszerelés. Magyarországon még nem tette kötelezővé a téli gumiabroncsok használatát a törvényhozás, azonban aki nem szeretné a maga, és a közlekedésben résztvevők életét feleslegesen veszélyeztetni, minden télen felszerelteti járművére téli gumiabroncsait.

Miért nem jó a nyári gumi télen?

Több okból sem ajánlott nyári abroncsot használni télen. A legelső ok, a nyári és a téli gumik közötti eltérő anyagösszetétel. A nyári gumiabroncs télen, a hidegben felkeményedik, nem tapad megfelelően, ami a fékúton és a kormányozhatóságon is észrevehető. A téli abroncsok mintázata is jelentősen eltér a nyári gumiétól, hiszen a téli abroncsoknak fel el kell tudni vezetni a több csapadékot, és megfelelő tapadás biztosítani akkor is, ha mély hó lepi az utakat. Ennek megfelelően változik a mintázat, eltérnek, nagyobbak a mintaárkok, és rengeteg apró lamella borítja az abroncs futófelületét. Egy nyári gumival szerelt abroncs esetén a fékút havas úton akár másfélszerese is lehet a téli gumival közlekedő gépkocsihoz képest, a manőverezhetőség pedig olyan mértékben romlik, hogy szó szerint balesetveszélyessé válik a közlekedés.

Miért nem gyártanak olyan gumit, ami minden évszakra megfelel?

Nem állíthatjuk, hogy a gyártók nem akarnak olyan abroncsot gyártani, ami minden évszakban ugyanazt a kiváló teljesítményt nyújt, hiszen a négy évszakos abroncsok elvileg erre próbálnak megoldást jelenteni, használatuk azonban erősen megkérdőjelezhető. A gyanakvó emberben felmerül a gondolat, hogy egyszerűen nem érdeke a gumi gyártóknak olyan abroncsot gyártani, ami minden körülmények között kiválóan teljesít, hiszen akkor nem lehetne eladni külön a nyári és a téli abroncsokat. Azonban ez az elmélet megdől máris, ha belegondolunk, hogy számos egymásnak konkurens gyártó létezik, akik ráadásul gyártanak is négy évszakos abroncsokat, mégsem sikerült senkinek megalkotni a tökéletes gumit.

Vegyek négy évszakos gumit?

Csak akkor, ha garázsban marad az autóval egész télen, vagy legfeljebb a közértig gurul el a napi bevásárlást intézni. Aki rendszeresen figyelemmel követi a négy évszakos gumiabroncsok tesztjeit, azok számára egyértelmű, hogy a nyári és a téli abroncsokkal összehasonlítva a négy évszakos gumik szinte kivétel nélkül siralmas eredményeket érnek el, használatukat normál használathoz nem ajánlja senki sem nyugodt lelkiismerettel. A minden évszakban kicsit használható elvnek a következményeképp, valójában akkora kompromisszumokat kell kötni a fejlesztés során, hogy a normál felhasználóságot komolyan megkérdőjelezi a végeredmény.

Na de milyen téli gumit?

Érdemes a gumi teszteket figyelemmel kísérni, és olyan abroncsot választani, ami megfelelő ár/érték aránnyal rendelkezik. Soha nem a legolcsóbb, ismeretlen gyártó által készített abroncsot válasszuk, hiszen senki nem bízná az életét, egy rossz minőségű abroncsra, ami minden teszten megbukott.

Segít az abroncscímke

Idén novemberben kötelező jelleggel el kell látni a vásárló tájékoztatását segítő, annak alapvető tulajdonságairól tájékoztató abroncscímkével a gumiabroncsokat. Ezek a címkék tájékoztatnak minket az abroncs üzemanyag takarékosságáról, nedves úton való tapadásáról, és külső zajszintjéről.


1 Comments

Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press