2013 aug 04, Kategória: Tech, 2 591 Megtekintés

Technikai újdonságok 2013-ban: hírek a mobiltelefonok világából


Technikai újdonságok 2013-ban: hírek a mobiltelefonok világából

Újabb és újabb “csodák” látnak napvilágot a technika, elektronika terén szinte minden nap. Mindezt nyomon követni szinte lehetetlen, és így sokszor pupilla-tágulva vesszük tudomásul, hogy egy-egy kütyü már mennyi mindenre képes. Azon szerencsére még nem kell izgulni, hogy az újítások teljesen feleslegesség tesznek majd minket embereket, hiszen sok minden a mi kényelmünk szolgálatában születik és erre nagyon jó példa a  mobiltelefonok piaca. A gyors fejlődés a mobiltelefonok világában erőteljesen érezhető, hiszen olyan eszközökről van szó, melyet sokan és a nap nagy részében alkalmaznak.

A mobiltelefonok az 1983-as évektől állnak a telekommunikáció eszközeként az emberek rendelkezésére, Magyarországon pedig 1999-től kezdődött jelentős mértékben terjedni a vezeték nélküli telefonok alkalmazása. Az ezredfordulót követően a forgalomba helyezett készülékek aránya rohamtempóban növekedett, köszönhetően az egyre inkább megfizethető áraknak. A mennyiségi növekedést pedig hasonlóan ütemes minőségi fejlődés követte.

Eleinte nagy élményt jelentett az emberek számára magának a mobiltelefonnak az az alapvető előnye, hogy amennyiben volt térerő, bármikor elérhetővé váltak. Ma már ennek a “mobilitásnak” köszönhetően szinte nélkülözhetetlen társa lett az emberek többségének, főleg a munkavégzéshez. Ahogy egyre elterjedettebbé vált a mobiltelefon, úgy kezdett bővülni tudása, hiszen a kereslet és a piac akkor növelhető, ha minél több igényt ki tud elégíteni az emberek számára. Így egyre okosabbá váltak a mobiltelefonok, és ma már nemcsak az élőszó átadására képesek, valamint egyszerű szöveges üzenetek küldésére, kisméretű képek készítésére, hanem az internettel való összekapcsolódás révén szinte mini számítógépként funkcionálnak. A belső tudással együtt a külcsín is sokat változott, hiszen bőséges választék áll a vásárlók rendelkezésére mind színben, mind formában. Ami még lényegesebb, hogy  méretében is jelentős átalakuláson ment át a mobiltelefon, könnyűvé, hordozhatóvá vált, hiszen az úttörő készülékek még 1 kilogramm felettiek voltak!

Jelenleg is elmondható, hogy folyamatos változásban van a mobilok piaca, főként annak köszönhetően, hogy a különböző alkalmazások révén mindig van alkalma a fejlesztőknek újítani. A szoftverek “kupálgatása” mellett sokan keresnek olyan extrákat mobiltelefonjuk megvásárlásakor, mint egy UltraPixeles kamera, minél strapabíróbb, de mégis ízléses burkolat, könnyen kezelhető, de tartalmas felület, zenehallgatást élvezetesebbé tevő hangszórók. A fejlesztők ezekre az igényekre is reagálnak, és sorban születnek a felsőkategóriás készülékek. Sőt, a fejlesztések határtalanságát mutatja, hogy már szemüveg nélküli 3D technikát is kigondolták mobiltelefonos alkalmazásra. A mobilkészülékek elengedhetetlen kelléke a töltő. Sajnos környezetvédelmi szempontból problémás, mert sokszor a telefonok működésképtelenné válásakor a jó töltőt is ki kell dobni, hiszen nem biztos, hogy a következő mobilhoz, amit veszünk, ugyancsak jó lesz. Ez a folyamat pedig feleslegesen gazdagítja az amúgy sem kisméretű elektronikai hulladékot bolygónkon. A megoldáson már gondolkodnak, helytálló javaslatnak a mobiltöltők egységesítése tűnik. Még barátságosabb megoldást hozhat az a forradalmi újítás, mely a szélenergiát alkalmazná kütyüjeink töltéséhez.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press