2013 feb 28, Kategória: Pénzügy, 8 493 Megtekintés

Távolléti díj számítás: újabb módosítás várható


Távolléti díj számítás: újabb módosítás várható

Kevesebb szabadság, szigorúbb szabályok, veszélyben a havi bér? Éppen hogy csak robbant a bomba a szabadságok mértékének változtatása és az új távolléti díj számítás kapcsán, és már újabb módosítás van kilátásban. A negatív fogadtatás hátterében az áll, hogy az új távolléti díj számítás miatt egyes hónapokban anyagilag nem éri meg szabadságra menni, mert a munkabér akár a munkaszerződésben megállapított bérnél is kevesebb lehet. Ez pedig felveti azt a dilemmát, hogy vajon mennyire igazságos és törvényes az új díjszámítás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a megváltozott távolléti díj számítás kapcsán iránymutatásként módszertani tájékoztatót adott ki. Erre a dokumentumra hivatkozva reagál a felháborodásra, miszerint a tájékoztatóban szerepel, hogy ha a szabadság miatt adott hónapban kevesebb a bér a havibérnél, akkor az kiegészíthető. Ez a felhívás azonban nem egyenértékű a törvényi kötelezettséggel, vagyis ha nem kompenzálja a munkáltató a munkavállalót, akkor ezzel nem követ el törvénysértést, hiszen ez csak iránymutatás. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy ráadásul csak a minimálbér esetén szövegezi meg a tájékoztató ezt a felhívást.

A szakértők és munkavállalók képviselete is kifogásolja az új számítási módot. Bizony az igazság az ő oldalukon áll, mert alapvető emberi jogként illeti meg a dolgozót a fizetett szabadság, melynek megvalósulását jogi szempontból sérti az új szabályozás.

A távolléti díj számítás mindezekre tekintettel várhatóan visszatér a megszokott kerékvágásba és nem kell a 174 – es osztóval bajlódni a bérszámfejtőknek, illetve azon sakkoznia a dolgozóknak, hogy mikor éri meg szabadságra menniük. A híresztelések szerint azoknak sem kell izgulniuk, akik az új szabályozás ellenére is kénytelenek voltak februárban szabadságon lenni, mert már az e havi bérelszámolásra is érvényes lesz a módosítás. Az még nem tisztázott, hogy jogszabályi szinten mikor várhatóak e kérdéskörben konkrétumok, vagyis mikor nyugodhatnak meg a felbolygatott kedélyek ténylegesen.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press