2015 ápr 20, Kategória: Autó, 2 556 Megtekintés

Régi téli gumi nyáron használva – veszélyes!


Hetek óta nincsenek éjszakai fagyok, és lassan mindenhol állandósulni látszik a hét fok feletti hőmérséklet. Autósként ilyenkor egyetlen dolog kell, hogy eszünkbe jusson, ez pedig nem más, mint a gumicsere. Minden tanács ellenére még ma is sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy a téli gumi kihúzza majd a nyári hónapokat, és teljesen felesleges lecseréltetni azt. Fontos tudni azonban, hogy ezzel jóval több költséget okozunk saját magunknak, mint a cserével. A veszélyekre hívja fel a figyelmet az akciosgumi.hu blogja.

Nem véletlen, hogy a téli abroncs mind anyagösszetételénél, mind felületi kialakításánál fogva egészen más jellemzőkkel bír, mint nyári társa. A hideg aszfalton eltérő követelményeknek kell megfelelni, ezért a téli abroncs lágy keverékű, felülete pedig biztosítja az aquaplaning ellenállást, a megfelelő tapadást és úttartást még jeges, havas útszakaszokon is. A téli gumi használata nyáron nem csak költséges, de veszélyes is lehet, hiszen a lágy gumi nem teszi lehetővé a stabil úttartást a forró aszfalton.

További hátránya annak, ha nem cseréljük le a téli abroncsot tavasszal, az a rendkívül gyors amortizálódás. Könnyen lehet, hogy a nyár végére teljesen elkopnak a gumik, hiszen fokozottan igénybe veszik azokat a meleg körülmények. Mivel téli abroncs esetében már 4 mm-es profilmélység esetén is nélkülözhetetlen a csere, ezért ha nem szeretné egy új szett vásárlásával kezdeni az őszi időszakot, akkor célszerű most okosnak lenni, és felkeresni szerelőjét.

A nem megfelelő abroncsválasztással a gépjármű többet fogyaszt, és a menetzaj is jóval magasabb. Mielőtt tehát útnak indul az egyre melegedő időben, szánjon időt és pénzt a gumicserére. Fontos, hogy ellenőrizze a nyári gumikat, milyen állapotban vannak, hiszen a kopott, esetleg sérült felületű abroncs szintén balesetveszélyes szituációkat teremthet. A téli változat tárolásakor ajánlott odafigyelni arra, hogy sem vegyi anyagok, sem tűző napfény ne érjék a gumikat, és azokat egymás mellé állítva tároljuk, ügyelve a guminyomás rendszeres ellenőrzésére, valamint az időnkénti átforgatásra. A gumicserével nem érnek véget teendői, az állagmegőrzés is lényegesnek bizonyul.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press