2013 aug 12, Kategória: Cég, 2 396 Megtekintés

Professzionális jogi támogatás a korrupcióellenes küzdelemben


A közpénzek védelme, valamint a gazdasági verseny tisztasága indokolják, hogy több jogszabály is módosításra kerül olyan intézmények bevezetésével, mint az integritás-felelősök, valamint a bizalmi ügyvéd. A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda csatlakozott a Transparency International Vállalati Támogatói Fórumához, melynek célja olyan vállalatok egybegyűjtése, akik nyilvánosan vállalják, hogy a korrupció ellen kívánnak fellépni, és saját működési körükben is tartózkodnak még annak gyanújától is.

A törvényjavaslat szerint mindenkinek anonimitást biztosít a rendszer, aki korrupcióra hívja fel a figyelmet, és ilyen bejelentést tesz. Az integritás felelősök feladata az lesz, hogy a közintézményekben felügyeljék a tisztességes, korrupciótól mentes működést.

A korrupcióra vonatkozó bejelentéseket az ombudsman fogja kezelni, és elbírálni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a bizalom igen magas az alapjogi biztos felé, valamint rendelkezik mindazzal a háttérrel, ami szükséges az ilyen ügyek felgöngyölítéséhez. Nem utolsó sorban pedig tény, hogy munkáját teljesen függetlenül végzi. Az ügyvédekről szóló törvény módosításával pedig bevezetésre kerül a bizalmi ügyvéd státusza is. Feladata az lesz, hogy a szerződött cégeken belüli korrupcióval szemben fellépjen.

A hasonlóan kialakított rendszer segítségével az Egyesült Államokban komoly korrupciós ügyeket tárnak fel, ám fontos különbség az európai modellel szemben, hogy ott a bejelentőknek sikerdíjat is fizetnek. Kontinensünkön másként működik ez is. A hazai javaslat kidolgozása előtt több ország példáját is vizsgálták a szakértők.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press