2023 ápr 06, Kategória: Otthon, 687 Megtekintés

Pergolát szeretne a kertbe? Mutatjuk a lehetőségeket!


Pergolát szeretne a kertbe? Mutatjuk a lehetőségeket!

Ha kerti kiülő vagy terasz árnyékolásában gondolkozunk,  akkor nyugodtan búcsút inthetünk a féltetős szerkezet gondolatának, hiszen ma már létezik ennél sokkal modernebb és tartósabb megoldás is, ez pedig nem más mint a pergola.

Segítségével bővíthetjük otthonunkat, kültéri nappalit varázsolhatunk a kertünkbe.

Fontos azonban, hogy mielőtt pergolát választunk kertünkbe, alaposan ismerjük meg a pergolák legfontosabb sajátosságait.

Milyen pergolák léteznek?

Napjainkban számtalan féle pergola árnyékoló létezik, egészen a legegyszerűbb ponyvás verziótól a lamellákkal vagy szúnyoghálóval ellátott pergoláig, sőt zárt üveges kivitelben is készülnek.

Lamellás:

A lamellás verzió tökéletes kerti pavilonok, kocsibeállók, vagy teraszok esetében. Ezek a lamellás verziók már készülnek elhúzható verzióban is, így mi magunk is tudjuk szabályozni a beszűrődő fény mennyiségét.

Anyagukat tekintve készülhetnek, fából, és fémből is. Ebből a változatból a legmagasabb kategória a fém, aluminium szerkezetes lamella, mely egyfajta mozgatható tetőrendszerként funkcionál. Ezt a típust motorizált kialakítással készítik, az árnyékolás minél komfortosabb szabályozása érdekében.

Ponyvás:

Gondolkodhatunk továbbá ponyvás megoldásban is. Ennek az a legfőbb előnye, hogy remekül illik bármilyen stílusú épülethez. A ponyvás pergolák kimagasló hatékonysággal és tartóssággal, és rendkívül erős szövet anyaggal rendelkeznek. Az anyaguk teljesen vízálló, és öntisztuló. A szövet sajátossága, hogy nem fakul könnyen, csak több évtized után láthatóak rajta a nap miatti elszíneződések.

Üvegtetős:

Ízléses, de költségesebb  megoldásnak számít az üveggel fedett pergola is. Ebben az esetben nem kell félnünk, attól, hogy kibírhatatlan meleg lesz a pergola alatt, hiszen az ilyen megoldásokhoz napjainkban már télikert árnyékolót is gyártanak, véghetjük a teraszunkat a tűző naptól.

Érdemes tehát választás előtt átgondolni melyik típus illik leginkább otthonunk stílusához.

Milyen további előnyei vannak a pergolának?

Legnagyobb előnye a tartósság. A pergolák hosszú szavatossági idővel,  és komplett vízelvezetéssel rendelkeznek így az csapadékot is bírják. Mindemellett stabil szerkezetek, így kedvezőtlen időjárási körülményeknek is ellenállnak. Optimális esetben a pergolát több évtizedre választjuk, hiszen időtálló megoldás, de csak abban az esetben ha rendszeresen karbantarjuk és rendeltetésszerűen használjuk.

Amennyiben ezt választjuk biztosan nem csalódunk, sőt gyakorlatilag egy szabadtéri nappalival bővíthetjük otthonunkat.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press