2015 máj 10, Kategória: Pénzügy, 2 027 Megtekintés

Pénzügyi oldalról nincs negatív hatása a vasárnapi boltzárnak


Pénzügyi oldalról nincs negatív hatása a vasárnapi boltzárnak

Nagy vihart kavart a vasárnapi bolti zárvatartás az elmúlt hónapokban. Hosszú ideig folyt a vita arról, hogy vajon milyen hatásai lesznek pénzügyi oldalról a döntésnek, azonban ezt nem lehetett pontosan megjósolni előre. Másfél hónappal a bevezetés után már rendelkezésre állnak adatok is, amelyeket vizsgálva a pénzügyi szakértők következtetéseket vonhatnak le.

A Spar beszámolója szerint jelentősen megemelkedett a boltjaik forgalma a hétvégi és a hét elejei napokon. Számokban kifejezve pénteken 6,5 százalékkal, szombaton 23,2 százalékkal, míg hétfőn 12,4 százalékkal bonyolódott több tranzakció a hipermarketekben. Az üzletekben kiterjesztett nyitva tartással állnak a vevők szolgálatára, ezekben az időszakokban is sokan vásárolnak. A fenti adatok összegzéséből kijön, hogy az eddig vasárnap bonyolított 9,1 százalékpontos forgalom eloszlott a többi napon, tehát nem vásárolunk kevesebbet, mint eddig.

Kérdés azonban, hogy a munkavállalókat hogyan érintette a boltzár. Egyelőre munkaerőpiaci adatok még állnak rendelkezésre, pontosan hányan is veszítették el állásukat a törvényhozók döntése miatt, de könnyen lehet, hogy ez a szám a nullához közelít. A nagy bevásárlóközpontok átütemezett nyitvatartással és munkaerőátcsoportosítással igyekeztek megvédeni munkavállalóikat. A kisebb boltok okos húzással oldották meg, hogy hétvégén is nyitva lehessenek: az alkalmazottaikat bevették a cégbe minimális tulajdonhányaddal, így ők a hét utolsó napján is nyitva lehetnek.

“A hétvégéken eddig is dolgoztam, ebben semmi nem változott. De örülök neki, mert kell a plusz pénz. Eleinte nagyon féltem, hogy nem lesz megoldás arra, hogy vasárnap is munkába mehessek, de a főnököm megoldotta ezt” – mondta M. Ágnes, egy kis élelmiszerlánc alkalmazottja, aki szintén tulajdonos lett már a  cégben. Ezek után kérdésként merülhet fel: ha a családokért, és a szabadidőért volt a törvényváltozás, vajon elérte a célját? Hiszen ha megnézzük, az összes kisvállalkozó  nyitva van vasárnap, mert a multik eltűntek, így ők versenytárs nélkül maradtak ezen a napon.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press