2013 okt 20, Kategória: Internet, 2 274 Megtekintés

Pénzügyek intézése az interneten


Pénzügyek intézése az interneten

Amikor idősebb, a technológia vívmányaival még hadilábon álló emberek azt mondják, hogy a mai fiatalság az interneten él, valahol igazuk van. Vegyük csak azt alapul, hogy szinte mindent meg lehet oldani a világháló segítségével. Tény hogy ez így van, hiszen vásárlásra, kapcsolattartásra, ügyeket intézésre, munkára, tanulásra, játékra, világban zajló események figyelemmel követésére, kikapcsolódásra és még pénzkezelésre is kiváló terepet biztosat az internet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy be kell zárkózni a négy fal közé, és kicsukni a külvilágot, de ha éppen nincs kedve kimozdulni az embernek, akkor internet hozzáféréssel otthon tartózkodása nem jár semmilyen lemondással. Amit az internet nem tud pótolni, az a személyes kontaktus embertársainkkal, és esetleg a friss levegő hiánya, melyek előbb-utóbb kivonzhatják az embert a falak közül.

Az internet térhódítása, és egyre szélesebb körű felhasználása révén ma már nem kell otthon őrizgetni pénzünket és ahányszor vásárolni, szórakozni, utazni indulunk, azt számolgatni, hogy mennyi pénzt is vigyünk magunkkal. Az elektronikus hálózaton alapuló gazdaság és pénzmozgás egyre nagyobb szerepet kap az átlagos emberek körében is. Az elektronikus pénztárca, vagyis chippel ellátott bankkártyák, melyek vásárlásra alkalmasak és nemcsak a pénzfelvételt teszik lehetővé ATM-ből, illetve meghatározott szolgáltatásokra előre kifizetett értékben felhasználható, újratölthető kártyák alkalmazása egyre szélesebb körben terjed el. Az interneten keresztül történő vásárlások száma is egyre magasabb, hiszen a netbankelektronikus bankkártya és a webkártya ezt is egyszerűvé teszi. A kényelem érdekében ma már sokan választják a lakhatáshoz, a havonta jelentkező egyéb kiadásokhoz kapcsolódó költségek megfizetésének online kitölthető csekken való befizetését, vagy utalással, netán csoportos beszedési megbízással való kiegyenlítési módját.

Azzal, hogy a pénzkezelés módja megváltozott és a pénzt már nem tárcánkban, táskánkban visszük magunkkal, egyvalami mégis maradt a régi: a pénz biztonságáról gondoskodni kell. A szolgáltatók elsődleges feladata, hogy a náluk elhelyezett pénzösszegek biztonságban legyenek. Ennek érdekében az elektronikus pénzügyi rendszerek folyamatos fejlesztés alatt állnak, és többlépcsős védelem kialakításával igyekeznek a biztonságot garantálni.

A felhasználóknak azonban szintén feladatuk a biztonságos alkalmazásra való odafigyelés. Sokszor elhangzanak a figyelmeztetések, melyeket komolyan kell venni, például a jelszó, azonosító kapcsán fontos kiemelni, hogy ne legyen kapcsolható a felhasználóhoz. Így a születési dátum, név, egyéb ismertető, iratokból kinyerhető adat nem alkalmas kódnak, azonosítónak. Az elektronikus pénzügyek intézéséhez használt kódokat soha nem rögzítsük, se számítógépen, se telefonon, papíron meg főként ne, mert ezek illetéktelen kezekbe kerülhetnek és visszaélésre adhatnak lehetőséget, ezáltal pedig  pénzünk könnyű prédává válhat. Az internetbankot csak olyan számítógépes eszközről indítsunk el, amely biztonságos, vagyis víruskereső rendszer van rá telepítve és tűzfal is védi. A mobiltelefonról való pénzügyi tranzakciókkal is óvatosan kell bánni, mert könnyedén lehet adatlopás áldozata a felhasználó. Fontos, hogy mindig legyünk tisztában azzal, milyen veszélyek leselkednek ránk, amikor interneten keresztül bonyolítunk le pénzügyeket, és igyekezzünk ezeket a kockázati tényezőket kizárni, lecsökkenteni körültekintéssel, odafigyeléssel.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press