2014 Sze 15, Kategória: Internet, 2 211 Megtekintés

Óvni kell a gyerekeket: gyermekvédelmi szűrőszoftverek


Óvni kell a gyerekeket: gyermekvédelmi szűrőszoftverek

A mai világban szülőnek lenni talán még inkább embert próbáló feladat, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A rohanó világban, a gyorsan fejlődő technika csodáinak örvényében könnyen elveszíthetjük a kontrollt gyermekeink felett. Hiába, amennyi előnye van a sokféle kütyünek, például a mobiltelefonnak, vagy a számítástechnikai eszközöknek, éppen annyira tudnak nehézséget is okozni, hiszen felelősségtudat, belátási képesség, megfelelő érettség nincs ezeknek a készülékeknek a dobozában. Így hát, amikor gyermekünket az internet közelébe engedjük, és nem gondoskodunk arról, hogy érettségének megfelelő módon legyen védve a világháló káros hatásaitól, akkor csak magunkat vonhatjuk felelősségre.

Hogy milyen veszélyeket is rejt gyermekünk számára az internet? Nagy bizonyossággal mindannyian beleszaladtunk már durva képekbe, szeméremsértő tartalmakba, melyek egy felnőttben is hosszabb időre nyomot hagynak, egy fejlődésbe levő személyiség számára azonban kitörölhetetlen emlékként megmaradhatnak. A megtévesztő oldalak, pornográf tartalmak, a vírust, vagy más támadást indító felületek ellen védeni kell  a gyermeket. Ennek eszköze a gyermekvédelmi szűrőszoftver.

Idei év július elsejétől minden szolgáltatónak kötelessége biztosítani ingyenesen elérhető, egyszerűen telepíthető és alkalmazható szűrőszoftvert, melynek eleget kell tennie olyan kritériumoknak, mint a személyes adatok megadásának korlátozása, használt oldalak listázása. Természetesen a szülőt nem mentesíti a szűrőprogram az alól a feladata alól, hogy gyermekének a világhálón történő barangolását nyomon kövesse, és közben beszéljen vele az internetezés veszélyeiről, a védekezési lehetőségekről, segítsen elsajátítani a világháló használatának etikettjét, kultúráját, hiszen ez is védelmet biztosít gyermeke számára.

Fontos, hogy a gyermek jelezze, ha valami rossz élmény éri internetezés közben, hiszen a szűrők nem jelentenek teljes biztonságot, a káros oldalak “megalkotói” folyamatosan igyekeznek előrébb járni egy lépéssel azok előtt, akik a védelmet fejlesztik. Ehhez azonban az kell, hogy a szülő élvezze gyermeke feltétel nélküli bizalmát, így a későbbiekben sem lesz majd gondja, amikor csemetéje már profibb lesz nála a számítástechnikai eszközök használatában.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press