2019 nov 05, Kategória: Európa, 1 255 Megtekintés

Ön hány gluténmentes receptet ismer?


Ön hány gluténmentes receptet ismer?

Napjainkban egyre többen vannak, akik valamilyen speciális étrendet követnek. Bár sok esetben divatról van szó, de vannak olyan problémák, melyek az orvostudomány jelenlegi állása szerint is mindenképpen odafigyelést igényelnek. A gluténérzékenység tipikusan ilyennek számít. Számos élelmiszerünk és alapanyagunk tartalmaz glutént, ezért azt gondolhatnánk, hogy a gluténmentes étrend összeállítása és követése igen nehézkes lehet.

Mielőtt azonban a lemondásokra fókuszálnánk, érdemes tudni, hogy ma már szinte minden ételnek meg lehet találni a gluténmentes verzióját. Izgalmas alapanyagokat próbálhatunk ki, melyekkel könnyedén helyettesíthetőek a glutént tartalmazó típusok. A gluténérzékenység egyébként sokáig rejtve marad, nehéz felismerni, hiszen olyan tünetekkel jár, melyek más betegségre is visszavethetőek. Ha azonban tartósan fennáll a gyakori székelés, a hányinger, hányás, puffadás, akkor érdemes lehet valamilyen emésztőrendszeri megbetegedésen elgondolkodni.

Az érintettek gyakran lefogynak, hiszen a betegség tulajdonképpen egy felszívódási zavar, aminek következtében olyan hiánybetegségekre utaló tünetek is kialakulhatnak, mint a fejfájás, a hajhullás, a rossz közérzet és a folyamatos fáradékonyság. Nyilvánvaló tehát, hogy a probléma fokozott odafigyelést igényel, és ha kiiktatjuk a glutént az étrendből, azzal jelentős életminőségbeli javulás érhető el.

Az egészséges táplálkozás kiválóan alkalmas arra, hogy a közérzet javítható legyen és a betegségek kiküszöbölhetővé váljanak. A témával mind többen foglalkoznak napjainkban, és a mai kor embere számára is egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a terület odafigyelést igényel. Hazánkban is elérhető számos olyan alapanyag, amelyek beilleszthetőek a gluténmentes diétába. Ma már a vendéglátóhelyek egy része is hangsúlyt helyez arra, hogy kínálatukban gluténmentes fogások is megtalálhatóak legyenek.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a rostfogyasztásra. Mivel a gluténmentes étrend általában élelmi rostban szegény, ezért célszerű olyan forrásokat találni a rostbevitelhez, amelyek megfelelőek lehetnek. A napi legalább 60-80 dkg zöldség, gyümölcs elengedhetetlen, de az útifű maghéj is remek választás lehet. A búzát, árpát, rozst és tönkölybúzát tartalmazó alapanyagok és ételek viszont mindenképpen kerülendőek, hiszen a bélbolyhok begyulladását és a tünetek visszatértét okozhatják.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press