2012 nov 12, Kategória: Pénzügy, 2 015 Megtekintés

Nyugdíjemelés: vajon mennyi pénzt hoz a postás?


Nyugdíjemelés: vajon mennyi pénzt hoz a postás?

Ez a kérdés most sok embert tart lázban, hiszen a nyugdíjasok száma magas ma Magyarországon a megreformált nyugdíjtörvény szigorításai ellenére is . A mai nappal azok a nyugdíjasok, akik a folyószámlájukra kapják havi járandóságukat, már tisztán fogják látni, hogy az októberben kihirdetett kormányrendelet által garantált 1,6%-os emelés forintban mennyit is fog jelenteni. A nyugdíjemelést a 2012. évre visszamenőleg, a már eltelt 10 hónapra is kifizetésre kerül.

A nyugdíjemeléssel érintett ellátások felsorolását részletesen a nyugellátások és egyes más ellátások 2012. évi kiegészítő emeléséről szóló 287/2012. (X. 11.) Kormányrendelet tartalmazza. A legalapvetőbb nyugdíjellátások, mint az öregségi nyugdíj, rokkantsági ellátás, özvegyi nyugdíj természetesen emelésre kerülnek. Mellettük azonban a nyugdíjtörvény alá eső számos más jövedelem, például árvaellátás, átmeneti bányászjáradék, rehabilitációs ellátás is beleesik az emelésekkel érintett pénzösszegek körébe.

A kormányrendelet ugyanakkor nem terjed ki a mindenkori nyugdíj legkisebb összegének emelésére, vagyis a minimumnyugdíj marad a már régóta megszokott 28 500 Ft – os összeg. Így azok az ellátások, melyeknek számítási alapja a minimumnyugdíj, mint például a fogyatékossági támogatás, vagy a gyes, illetve a szociális alapon, az önkormányzati rendelet szerint nyújtott ellátások mértéke is változatlan marad.

Az állam kedvez azoknak is, akiknek év közben szűnt meg nyugellátásuk. Számukra is megállapítja a kormányrendelet a kiegészítés folyósítását azokra a hónapokra, amikor még nyugellátásban részesültek. Nekik azonban a még mindig nyugdíjra jogosultakkal szemben igényelniük kell a kiegészítést.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press