2014 ápr 06, Kategória: Egészség, 2 336 Megtekintés

Nyers ételek fogyasztása kontra egészség


Nyers ételek fogyasztása kontra egészség

Olyan irányzat, legyen az bármilyen tartalmú, melynek nincsenek, vagy nem lesznek ellenzői és elvakult követői, biztos, hogy nem marad fent a mai világban. A nyers koszt, vagy nyers étel diéta is kivívta magának a megfelelő figyelmet, hiszen azok, akik ropogtatnak ezerrel, vagyis az “élő ételek” egészségességében és megváltó erejében hisznek, hirdetik is előnyeit, míg a mások oldal számos ellenérvet hoz fel, valljuk be, csekély meggyőző erővel.

A nyers diéta lényege, hogy az ételeket nem szabad 48 Celsius fok fölé melegíteni, mert így maradnak meg bennük azok az enzimek, melyek a tápanyagok felszívódását elősegítik. Lényegében a nyers diétán levő ember a különböző zöldségeket, gyümölcsöket, növényi csírákat, olajos magvakat, gabonaféléket, babot főzés nélkül, nyersen, áztatva, csíráztatva, aszalva, sokszor pedig turmixolva fogyasztja. Így nemcsak az enzimek maradnak “sértetlenek”, de protein, vitamin és természetes zsírtartalmuk révén könnyen emészthetőek lesznek a szervezetnek. A magas rost, folsav, kálium és magnézium tartalom pedig további adalékok az egészség megőrzéséhez.  A nyers diéta további előnye, hogy lúgosító hatása révén sokféle betegség megelőzésére szolgál és sokkal fittebbnek is érzi magát tőle az ember.

Természetesen az ellenérveket is érdemes meghallgatni, hiszen igazság mindig minden véleményben van. A nyers diéta ellenzőinek táborában sokan hangsúlyozzák, hogy a meleg, főtt ételre mindenki szervezetének szüksége van, és hogy a nyers étellel nem lehet jóllakni. E két érv, azonban nem állja meg a helyét, mert az emberi szervezet nemcsak a főtt ételek emésztésére alkalmas, ez csak szokás kérdése. Ha valaki elköteleződik a nyers koszt mellett, idővel nem is hiányolja majd a meleg ételeket. Az viszont igaz, hogy az emésztőrendszere nem minden embernek egyforma, így lehet, hogy valakinél a kezdeti szakaszban puffadás, emésztési gond lép fel, de ezek általában a méregtelenítés tünetei, melyek elmúltával a jótékony hatások érvényesülni fognak. Az pedig, hogy a nyers koszton élők nem élik meg a “tele ettem magam” érzést egyszerűen csak azért van, mert a szervezetet nem terhelik le az élő ételek, és így nincs vércukorszint-ingadozás probléma sem, és a kajakóma is elmarad.

A nyers diéta ellenzői azt is hangsúlyozzák, hogy e koszton élő számára a sportolás is kizárt, pedig ez nem igaz. Okos, átgondolt étrenddel igen is meg lehet oldani a megfelelő fehérjebevitelt és így a testmozgás nem kizárt, sőt e diéta pont a jobb erőnlétről, magasabb energiaszintről gondoskodik! Persze egyik napról a másikra nem lehet valakiből a nyers diéta elkötelezett híve. Bevezetésként elég ha heti néhány nap, vagy kezdésnek akár napi egy étkezés élő ételből tevődik össze. Emellett fontos és megszívlelendő, hogy a nyers koszt teljes egészében nem való mindenkinek és nem is mindig jó csak nyers ételeket fogyasztani. A legyengült szervezetű emberek, az emésztőszervi problémákkal küzdők, a vérszegény, aszténiás alkatúak számára például csak nyers koszton élni nem ajánlatos. A nyers diéta téli hónapokban szintén nem ajánlott 100%-os mértékben, mivel alapvetően a szervezetre hűtő hatást fejt ki. Így a téli hónapokban megengedett egy kis “lazulás” melegítő típusú ételek fogyasztásával.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press