2014 nov 23, Kategória: Konyha, 2 221 Megtekintés

Ne a konyhát kerüljük a téli plusz kilók miatt!


Ne a konyhát kerüljük a téli plusz kilók miatt!

Megint a nyakunkon a szürke, borús, hideg idő, amikor az ember szíve szerint, mint a maci bebújna egy barlangba, és csak aludna, aludna. Persze előtte meg jól megtömné a bendőt, hogy korgó gyomra ne ébressze fel téli álmából. Természetesen ezt nem tehetjük meg, így már sokan most szenvedünk attól, hogy a télen mennyi plusz kiló fog majd felröppenni. Így ha lehetne, a konyhát zárnánk le, de ugye ez sem megoldás.

Sokkal egészségesebb, és okosabb, ha megtaláljuk azokat az étkeket, amelyekkel a “duplavacsora”, a lustaságra sarkalló hideg és nemsokára a hizlaló ünnepek ellen hatékonyan tudunk küzdeni és közben még jól is érezzük magunkat. A megfontolt táplálkozás mellett pedig érdemes kicsit felpörgetni időnként szervezetünket egy-egy turmixnappal, vagy rászánni magunkat egy gyümölcsnapra, illetve salaktalanítani, gyógyteázni, és nem hanyagolni a mozgást.

Fontos, hogy téli étrendünkben vitaminokban gazdag ételek szerepeljenek. Ilyenek például a hüvelyesek, de csak mértékkel, mert nem túl fogyókúrabarátok, és azért ott vannak a zöldségek is, mint a káposzta, a karalábé, karfiol, sütőtök, fekete retek. Emellett ajánlott minden nap sovány hús és tejtermék fogyasztása, és érdemes a halból való fogásokat sűríteni étkezéseinknél.

A gyümölcsök közül télen a déliek kaphatnak nagyobb figyelmet, a narancs és mandarin kiváló C-vitaminforrás, de a grapefruit, a kivi is nagyon jó tápanyagok a hideg időben. Fehérje és rost nyerhető az olajos magvakból, melyek nemcsak egészségesek, hanem finomak is, csakúgy, mint az aszalt gyümölcsök. Azonban ezekkel is csínján kell bánni magas szénhidráttartalmuk miatt, de inkább néhány szem ezekből, mint a csoki, meg a cukorka.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press