2014 jún 23, Kategória: Munka, 2 581 Megtekintés

Mit jelent az otthonápolás?


Mit jelent az otthonápolás?

Az otthonápolás nem más, mint egy összekötő híd a kórház és a beteg otthona közt. Az otthonápolás ugyanis a kórházból hazakerülő, de még szakápolásra szoruló beteg ember számára biztosít megfelelő ellátást. Az otthonápolás egyszerre szolgálja a beteg és családja érdekeit, és egyúttal költséghatékonyabbá teszi az egészségügyi ellátást, mivel nem kell hosszadalmas és költséges kórházi tartózkodás ahhoz, hogy a beteg állapotának megfelelő ápolásban részesüljön. Emellett az otthonápolás során a beteg és családja mentesül az utaztatás költségei, nehézségei, illetve a sokszor hosszú várakozás fáradalmai alól.

Az otthonápolás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felügyelete alá tartozik, mivel az ellátást végző vállalkozónak szerződés szerint, az engedélyezett vizitszám alapján biztosítja a ellátási díjakat. Vagyis a betegnek, aki otthonápolásban részesül, nem kell fizetnie az ellátásért. Az otthonápolást a beteg háziorvosa rendelheti el. Egy elrendelés 14 alkalomra szól, vagyis ennyiszer keresi fel otthonában a szakápolási feladattal megbízott személy a beteget. Naponta összesen egy alkalommal kerül sor az otthonápolás keretében történő ápolásra, melynek ideje minimum fél órát, maximálisan pedig három órát vehet igénybe. Amennyiben ez az időszak nem elegendő ahhoz, hogy az otthonápolásra szoruló állapota megnyugtatóan rendeződjön, a háziorvos még háromszor elrendelheti ugyancsak esetenként 14 alkalomra az ellátást. Évente összesen 56 alkalommal vehető igénybe otthonápolási ellátás.

Szigorú jogszabályok határozzák meg, hogy ki, hogyan és milyen feladatokat láthat el az otthonápolás körében. A 15/1999. évi (VI./9.) évi Egészségügyi Minisztériumi rendelet alapján szakápolási feladatokat lát el az otthonápolás keretében dolgozó ápoló úgy, mint például tracheális kanül tisztítása, cseréje, sebkezelés, mozgatás, stb. Emellett szükség szerint speciális tevékenységeket ellátása is belefér az otthonápolás körébe, mint például oxigén-, légzésterápia, TENS készülék alkalmazása, EKG készítése. Amennyiben a beteg állapota megkívánja, a szakápolási alapfeladatokon, és a speciális tevékenységeken túl szakirányú terápiás szolgáltatásra is sor kerülhet, amely lehet gyógytorna, elektorterápia, logopédia.

Ahhoz, hogy valaki otthonápolást végezzen, szakképzett ápolónak kell lennie, valamint minimum 3 év szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie. Emellett feltétel, hogy fényképes igazolvány is legyen az otthonápolásban tevékenykedő személy birtokában, amely tartalmazza nevét, szakképesítését, igazolva, hogy jogosult a feladatok elvégzésére. Az igazolványon ezen kívül szerepelnie kell a szakápolót foglalkoztató szolgáltató nevének, ÁNTSZ engedély számának, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződésszámának.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press