2014 máj 25, Kategória: Munka, 3 444 Megtekintés

Mit csinál az allergológus?


Mit csinál az allergológus?

Az allergiás betegségek vizsgálatával és kezelésével foglalkozó orvostudományi ág az allergológia, vagyis az allergológus az a szakorvos, aki az allergiával foglalkozik. Napjainkban az allergiában szenvedők aránya egyre nő, és nemcsak a légúti allergiával küzdők tábora gyarapodik gyors ütemben, hanem az ételallergia “áldozatai” is egyre többen vannak.

Az allergiás betegségek esetében is igaz, hogy a tünetek észlelését követően minél előbb érdemes szakorvoshoz, vagyis allergológushoz fordulni, hogy megfelelő kezelésben részesüljön az allergiás beteg. Nemcsak a tünetek enyhítése miatt fontos az időben történő kezelés, hanem azért is, mert például a kisgyermekkori kezeletlen allergia asztma kialakulását segíti elő, és minél tovább kezelés nélkül marad a beteg, annál nagyobb az esélye, hogy egy életen át küzdhet majd asztmájával.

Az allergológus feladata, hogy először is megállapítsa, milyen allergén, allergének váltják ki a betegnél a szervezet “hisztériás” reakcióját, vagyis az allergiát. Az allergológus vizsgálati eszközei a tesztek, melyek közül mindenki számára a legismertebb az alkaron végzett bőrpróba, szakmai nyelven a Prick-teszt. Emellett az allergének azonosítására a vérből vett minták is alkalmasak.

A második lépés, vagyis az allergológus másik fontos feladata, hogy megfelelő kezelést biztosítson az allergiában szenvedő személy számára. A leggyakrabban alkalmazott módszer a gyógyszeres kezelés, mely cseppek, sprayk, tabletták formájában valósul meg. Azok számára, akik viszont idegenkednek a folyamatos gyógyszerszedéstől, már választható alternatíva az immunterápia, melynek eredményessége 3 év kezelésben való együttműködést igényel. Az allergén specifikus immunterápia során meghatározott mennyiségű allergént juttatnak a téves reakciókat produkáló szervezetbe. Régebben ez a terápia csak kórházi keretek közt, injekciós formában volt elérhető. Ma már otthon is megoldható, mert egyszerűen a nyelv alá helyezhető tabletta, vagy cseppek formájában kapja meg a beteg a szükséges allergén adagot. Az immunterápia lényege, hogy ez a kezelés magára az allergia kiváltójára irányul, nem a tüneteket enyhíti, hanem az immunrendszer kisiklott működését korrigálja azáltal, hogy segíti elviselni a szervezetnek a korábban allergiás reakciót kiváltó anyagot. Továbbá az immunterápia megakadályozza, hogy újabb allergénekre váljon érzékennyé a szervezet.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press