2013 Júl 28, Kategória: Internet, 2 073 Megtekintés

Misztikus világ: szerepjátékok hagyományos és online formában


Misztikus világ: szerepjátékok hagyományos és online formában

A fantázia csodás dolog, legalábbis gyermekkorban sok előnyét élvezhetjük. Kicsiként fantáziánk segítségével lehetünk egy papírcsákóval a fejünkön egy egész flotta kapitánya, vagy egy kartondobozból elkészített vár úrnője. Felnőtté válva azonban legtöbben “elnőjük” ezt a csodás képességet, mely így bennünk marad, csak nem élünk vele, vagy maximum gyermekeinkkel játszva tör fel újra. Természetesen vannak olyan emberek is, akik szeretik ezt a képességüket felnőttként is megélni. A szerepjátékok azok számára, akik felnőttkorukban is szívesen kalandoznak fantáziavilágban nagyon kellemes időtöltést jelentenek.

A szerepjáték nem más, mint egy olyan társasjáték, ahol egy közösen elképzelt, folyamatosan formált világban a játékosok kitalált szereplőket, úgynevezett karaktereket alakítanak. A karaktereket maguk a játékosok formálják meg, így lehet valaki származása szerint: ember, elf, törpe, ork, vagy valamilyen más elképzelt lény. “Foglalkozásukat” tekintve is sokfélék lehetnek a szereplők, egy történetben tolvaj, harcos, varázsló, pap egyaránt előfordulhat. Ezek a jellemzők meghatározóak, nemcsak a karakter külső jegyeiben, hanem képességeinek, tudásának szempontjából is, hiszen egy elf, aki tolvajként “keresi kenyerét” nem túl erős, de egy csapat tagjaként gyorsaságával, eszességével ügyesen segítheti bajtársait.  A történet alapmenetét a mesélő határozza meg, aki egyben nem játékos karaktereket is alakít. A történet alakulása a játékosok cselekedeteitől, döntéseitől függ, a mesélőnek pedig felkészültnek kell lennie a fordulatokra, konfliktusokra. Ehhez sok segítséget adnak a szerepjátékokhoz használt, szabályrendszereket tartalmazó könyvek.

Hogyan is kell elképzelni magát a játékot? Régen a szerepjátékosok egy aszal köré gyűlve indulhattak el kalandozásaikra, előttük a karakterlapjukkal, amelyen a játékosok által megalkotott karakterek tulajdonságai szerepelnek számszerűen kifejezve. A játékot a mesélő indítja, leírja, hogy milyen világban, hol zajlanak az események, és felvet egy problémát. A játék a karakterek és mesélő párbeszédje, valamint a különböző cselekvéses helyzetek, például varázslás, harc, konfliktus megoldását jelentő kockadobások. Ma már az internetnek köszönhetően viszont ez a forma nem kötelező, nem kell összeszervezni a játékban érintetteket, hiszen online formában is játszhatók szerepjátékok.

Az online elérhető szerepjátékoknak sokféle típusa létezik. Alapvetően vannak fizetős és ingyenes online szerepjátékok. A tartalom alapján pedig bőséges paletta várja a szerepjátékozni vágyókat. Az online szerepjátékoknak köszönhetően lehet valaki a világhálón keresztül gladiátor, netán lélegzetelállító grafikus környezetben hőssé válhat, vagy éppen végigkalandozhat egy ősi világot. De nem kell a múlthoz tapadni, hiszen sokféle szerepjáték ad lehetőséget az univerzumban, vagy éppen misztikus világban való barangolásra, akár űrhajósként, akár vámpírvadászként. Ha valaki nincs oda a folyamatos harcokért, küzdelmekért, és inkább “alkotna”, akkor könnyedén találhat kedvére való stratégiai játékot. Természetesen a harc nem maradhat el egy város építésekor sem, de ez a szerepjátékos élet velejárója.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press