2013 máj 16, Kategória: Pénzügy, 1 997 Megtekintés

Milyen életbiztosítási típusok vannak?


Milyen életbiztosítási típusok vannak?

Mielőtt egy adott életbiztosítási típus mellett leteszed a voksodat, fontos, hogy alapvető szempontokat mérlegelj. Döntsd el, hogy milyen elvárásaid vannak az életbiztosítási konstrukcióval szemben, és ne felejtsd el azt sem, hogy mely céljaidat szeretnéd elérni ha már kiválasztottad a szerinted előnyös életbiztosítási konstrukciót. A döntés meghozatala előtt ismerkedj meg részletesen is a pénzügyi piacon fellelhető életbiztosítási formákkal.

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás az egyik legősibb biztosítási forma. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a biztosító vállalja azt, hogy a biztosítási időtartam alatt, a biztosított halála esetén térítést fizet. Bármilyen okból eredő halál, baleset, betegség esetén a térítés mértéke, megegyezik a biztosítási összeggel, amelyet a szerződés megkötésekor kell meghatározni. Kockázati életbiztosításra például a családfenntartónak nagy szüksége lehet, hiszen az ő halálával a család megélhetése komoly veszélybe kerülhet. Éppen ezért tanácsos akkora biztosítási összeget megadni, amely valóban segítséget jelenthet egy esetleges tragédia bekövetkezte után. Azt érdemes tudnod, hogy ha a biztosítási időszak végén, a biztosított életben van, a biztosító a befizetett díjakat nem fizeti vissza. Ezt a fajta életbiztosítást a kockázati életbiztosítás mellett, a haláleseti életbiztosítás megnevezéssel is szokták illetni.

Elérési életbiztosítás

Az elérési életbiztosítás ma már javában elavult konstrukciónak számít, úgyhogy valószínűleg csak elvétve találkozhatsz vele. Az elérési életbiztosítás megkötésével a biztosító azt vállalja, hogy ha a biztosítási időszak végén a biztosított életben van, akkor számára térítést nyújt. Ha a biztosított a tartam lejárta előtt elhuny, akkor a biztosító a befizetett díjakat fizeti ki, hozammal növelt értéken a kedvezményezett – annak hiányában az örökös- részére. Az elérési biztosításnál jóval összetettebb és modernebb megoldást nyújtanak azonban a vegyes-, és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások.

Vegyes életbiztosítás

A vegyes életbiztosítás az előbb említett kockázati- és az elérési életbiztosítás kombinációját adja. Úgy kell elképzelni, hogy ha a biztosítási időszak végén a biztosított életben van, akkor a biztosító egy előre meghatározott összeget fizet számára. Ha a biztosított a biztosítási időszak alatt elhuny, akkor a biztosító, a haláleset időpontjában érvényes biztosítási összeget bocsátja a kedvezményezett rendelkezésére, hozamokkal növelt értéken. Maga a vegyes életbiztosítás tehát alkalmas arra, hogy a biztosított hátra maradt szeretteiről előre gondoskodjon, de a család jövőbeli kiadásainak fedezésére is fedezetet nyújthat. A vegyes biztosítás ugyan a kockázati életbiztosításnál drágább, de az előnye az, hogy nem csak a haláleset után fizet a biztosító, hanem eléréskor is.

Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás az életbiztosítások legújabb típusa. Segítségével nem csak anyagi tartalékot képezhetsz, hanem igény szerint a szerződésedet biztosítási elemekkel is kiegészítheted. Így a befektetés életbiztosítás keretén belül, a befizetett pénzedet a biztosító, a költségek levonása mellett két fő részre osztja. Egyrészt megtakarítási célra, másrészt pedig a kockázati díj fedezésére fordítja. Jogilag és adózási szempontból életbiztosítás ugyan, de mégis inkább megtakarítási lehetőségnek tekintheted. A biztosító a különböző, előre meghatározott kockázatok után nyújt térítést a biztosítási időszak alatt. A minimálisan vállalható biztosítási időtáv 10 év, de léteznek úgynevezett whole- life, azaz egész életre szóló életbiztosítások is.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press