2013 jún 09, Kategória: Tech, 2 680 Megtekintés

Milyen a jó GPS?


Milyen a jó GPS?

A válasz frappánsan csak annyi: a jó GPS azt tudja, amit elvárunk tőle. Hosszú ideig emberek tömege elélt és utazott anélkül, hogy egy kis kütyü segítette volna őket a tájékozódásban. Ha eltévedtünk, akkor jó esetben térképpel, vagy járókelőktől szerzett jó, vagy kevésbé jó információkkal csak odataláltunk, ahova kell. Igaz, kitérők, kacskaringók könnyedén tarkíthatták az utazást, a kirándulást, ami időveszteséggel, netán üzemanyag pazarlással, és sokszor nem kevés idegességbe került, főként, ha külföldön sikerült eltévelyedni. Ma már a GPS – nek hála a célpont szem elől tévesztése csökkenthető kockázat.

Ahhoz, hogy ne kelljen csalódnunk a GPS – be fontos, hogy mielőtt eldőlne, milyen készüléket veszünk, átgondoljuk, hogy mire is kívánjuk használni. Nemcsak autóban használható navigációk vannak, hiszen a GPS – t, vagyis a Global Positioning System helymeghatározó rendszerének előnyeit először a levegőben és vízen közlekedők használták ki, majd a természetben vadászni, horgászni, túrázni járók is felfedezték maguknak. Az utcai navigációs rendszerek mellett hajós és szabadtéri sportokhoz használható GPS – ek hódítanak a piacon.

Amikor GPS vásárlásra adjuk a fejünket, szembetaláljuk magunkat a kínálat bőségével. A csillogó – villogó kütyük sorában sokféle extrával megáldott készülék vonhatja magára a figyelmünket. Így pedig könnyen elcsábulhat az ember és jut el oda, hogy vesz egy olyan GPS-t, amelyet a kezdeti célra nem fog tudni megfelelően használni. A GPS megvásárlásakor alapvetően a következőkre kell ügyelni: a navigációs szoftver minőségére, az akkumulátor működési idejére. A navigációs szoftver minőségének mutatója, hogy mennyire képes alapos tájékoztatást nyújtani. Emellett nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy milyen módon, és főként mennyiért frissíthető a készülék térképcsomagja, valamint van – e mód bővítésre, ha az ember újabb határokat szeretne átlépni. Az akkumulátor töltöttségi ideje akkor tekinthető jónak, ha legalább 3 – 4 órát kibír anélkül, hogy töltésen lenne. Felvetődhet a kérdés, hogy vajon miért is kell ennyit bírnia, ha úgyis az autóba használjuk, és ott töltőn tud lenni? Ahogy az már előbb is elhangzott, gyalogos és kerékpáros túrákhoz, sportoláshoz is kiválóan felszerelt készülékek kaphatók, amelyeknél kiváltképp fontos kérdés, hogy meddig bírja az aksijuk.

Ha az alapfeltételeknek megfelelő, és árban is kedvező GPS-re bukkanunk, akkor jöhetnek a már extráknak tekinthető funkciók a választást meghatározó tulajdonságok fontossági sorrendjében. Igaz, ezek a multimédiás szolgáltatások, mint bluetooth, képnézegetés, zenehallgatást, esetleg videólejátszást is támogató funkciók egyre inkább alapfelszereltséggé válnak.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press