2013 Sze 22, Kategória: Pénzügy, 2 972 Megtekintés

Mikor jó a táppénz biztosítás?


Mikor jó a táppénz biztosítás?

Táppénz, vagyis keresőképtelen állapot. Sokaknak rémálom, mert munkából való kieséssel jár, ami automatikusan hozza magával a kereset csökkenését. Így pedig, a jövedelem kiesés miatt újabb és újabb gondok jelentkezhetnek. Emellé pedig még ott van a fizikai fájdalommal, kellemetlenségekkel járó betegség, vagy baleset, ami miatt a keresőképtelen állapot bekövetkezett, és mindezt tetézi a sokszor igen tetemes gyógyszerköltség is. Hiába, szegény embert még az ág is húzza.

Ha a családban csak egy kereset van, akkor bizony óriási teher mindenki számára a jövedelemszerző személy munkából való kiesése, hiszen a munkahelyi és üzemi baleset kivételével a szigorú táppénz szabályok csak a munkabér tört részét engedélyezik a keresőképtelen időszakra való kereset kifizetéseként. Jelenlegi szabályozás alapján a munkaviszonynak megfelelő időszak átlagkeresetének mindössze 60%-a jár táppénzként, míg kórházi kezelés esetén már csak 50%-a.

A szolgáltatókat viszont nem érdekli, hogy valakinek a bére kevesebb, a számlákat akkor is fizetni kell. Ha pedig a családi kassza még hitellel is nehezítve van, akkor nagy fejtörést okozhat akár csak egy hét táppénzes időszak is. Azoknak, akik szeretnék az ilyen nehéz élethelyzeteket elkerülni, ma már a biztosítási piac segítséget nyújt. Napjainkban a keresőképtelen időszak áthidalására táppénz biztosítást lehet kötni.

A táppénz biztosítás többféle néven is elérhető, például táppénz kiegészítésként, vagy jövedelemkiesés-biztosításként. A táppénz biztosításnak vannak kötött feltételei, például csak munkaviszonyban álló személy biztosíthatja be magát ilyen módon. Egyes biztosítók életkort is meghatároznak, például 22 éves kor alatt, és 54 év felett ilyen jellegű biztosítás megkötésére nincs lehetőség.

A biztosítás összege attól függ, milyen mértékű anyagi segítségre számít a biztosított a keresőképtelen időszakban. Fontos szempont, hogy csak táppénz idején való kiegészítés kerül-e a biztosítási csomagba, vagy esetleg munkanélkülivé válás, netán baleseti halál esetére is vonatkozik -e a szerződés. Így hát, ha valaki úgy dönt, szeretne felkészülni előre nem tervezhető eseményekre, akkor néhány szempontot érdemes átgondolnia, hogy megfelelő biztosítást tudjon kötni.


1 Comments

2014-02-10 20:17

Cserna Tamás

Ez nekem lehet hogy jó lenne!

Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press