2013 Sze 01, Kategória: Cég, 3 769 Megtekintés

Miért jó vállalkozónak lenni?


Miért jó vállalkozónak lenni?

Álmai mindenkinek vannak. Lehet álmodni kicsiben, és lehetnek olyan vágyálmok is, melyek megvalósítása feszegeti a realitás határait. Az álmok tárgya bizony nem egy esetben a saját cég alapítása. Az álmodozás azonban kevés a vállalkozáshoz, hacsak nem konkrét tervekre és reális alapokra épül. Vagyis a vállalkozó kedvű embernek tudnia kell, hogy mibe szeretné vágni a fejszéjét, és milyen alapokra van szüksége ahhoz, hogy cége ne csak megszülessen, hanem be is induljon, idővel pedig nyereségessé váljon.

Amikor megszületett a döntés, hogy önállósodni kíván az ember, azt is el kell dönteni, hogy milyen tevékenység végzésére, milyen célok elérésére szeretné saját cégét, vállalkozását alapozni. Egy jó ötlet alapján már sokan tetemes vagyonra tettek szert, de persze nem kell a spanyolviaszt feltalálni ahhoz, hogy valaki önerőből, saját maga irányítása alatt biztosítani tudja megélhetését. Amikor már van cél, meghatározott tevékenységi kör, akkor azon lehet elgondolkodni, hogy egyéni vállalkozás keretében indul neki álmai megvalósításának az ember, vagy céget alapít. Az utóbbi esetében érdemes jól átrágni, hogy a lehetséges cégformák, Bt. Zrt., Kkt., Kft., stb. melyik illik a leginkább a célokhoz, tevékenységi körökhöz.

Természetesen ezek nem könnyű döntések, a jó út a sikerre visz, ha pedig nem elég tudatos, átgondolt a saját cég gondolata, akkor viszont a kudarc könnyen utolérheti a kezdő vállalkozót. Intelem ez a tapasztalt, a kezdeti nehézségeket átélt vállalkozók részéről azoknak, akik úgy gondolják, a saját magunk főnökének lenni a világ legkényelmesebb állása. Az tény, hogy sok előnnyel jár a saját vállalkozás, hiszen nem kell megfelelni egy rajtunk kívül álló, nem általunk választott vezetőnek, és így a konfrontációkat is megússzuk. Azonban ahhoz, hogy jó vállalkozó, cégtulajdonos legyen valakiből, sok önismeretre, egészséges önkritikára van szükség, hiszen a főnök hiánya nem jelenti azt, hogy elvárások sincsenek. Az első elvárásokat önmagunknak állítjuk, amikor célt tűzünk ki, és bizony ahhoz, hogy elérjük őket, kezdetben többet kell tennünk, mintha sima alkalmazottként dolgoznánk. Saját magunkon kívül pedig alkalmazkodni kell még a gazdasági körülményekhez, melyek sokszorta kegyetlenebben tudnak lenni, mint némely “nemszeretem” főnök, és persze a vásárlókört is meg kell nyerni, ez pedig az igények, kívánságok sokszor maximális kielégítése révén érhető csak el.

A kérdésre válasz igazából, hogy vállalkozónak akkor jó lenni, ha egy működő, és nyereséges vállalkozást, céget tudhatunk magunkénak. Az ehhez vezető út pedig rögös, mert az indulástól a befutásig sok tapasztalatot, tudást kell megszerezni, hacsak nem olyan szerencsés csillagzat alatt születik valaki, hogy fel tud vásárolni egy sikeres céget és meg is őrzi nyereségesnek. Ha csak azért szeretne valaki vállalkozóvá válni, mert azt gondolja, így nem kell senkinek sem ugrálnia, megfelelnie, kevesebbet kell dolgoznia, és még a jövedelme is sokszorta több lesz, akkor félő, hogy a siker helyett a csalódás fogja utolérni.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press