2014 okt 23, Kategória: Egészség, 2 175 Megtekintés

Miért fontosak a csontvelődonorok?


Miért fontosak a csontvelődonorok?

A betegség nem válogat. Hiába fiatal egy gyermek szervezete, vagy erősnek tűnő egy élete teljében levő felnőtt ember, sajnos mindez nem védheti meg attól, hogy például olyan vérképzőrendszeri betegség ne alakuljon ki nála, mint a leukémia, vagy éppen csontvelő-elégtelenség. Ezeknek a betegségeknek a kezelése pedig nem megoldható a csontvelődonorok nélkül.

A csontvelő-transzplantáción áteső beteg jó eséllyel indulhat el a gyógyulás útján, miután beültetés nélkül a 20%-os gyógyulási esély a transzplantációt követően 45-70%-ra nő. A csontvelő-beültetést követően a beteg szervezete képes pótolni a vérsejteket, és így az egyre ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben.

Csontvelődonor az a személy lehet, aki önként jelentkezik arra, hogy felvételre kerüljön egy donor-adatbázisba, és szükség esetén csontvelőt vegyenek le tőle. A csontvelődonorok 18-55 év közötti nagykorú személyek lehetnek, mivel a csontvelőlevételre nem ambulánsan, hanem műtéti körülmények közt történik. A donor személy kiválasztására az úgynevezett HLA-típus, vagyis a “szövetazonos” csoport alapján kerül sor, ugyanis a betegnek immunológiailag legmegfelelőbb donort kell kiválasztani.

A csontvelőlevétel altatásban, vagy gerincvelői érzéstelenítés mellett történik, a csontvelőt pedig a donor csípőlapátjaiból veszik le. Maga az eljárás közel egy órát vesz igénybe, a szervezetnek viszont akár egy hónapba is telhet, míg a levett mennyiségű csontvelőt pótolni tudja. A csontvelőlevételt követően a donornak számolnia kell azzal, hogy pár napot kórházban kell töltenie, és csípőtáji érzékenységre is fel kell készülnie, de egy hét után már biztos, hogy újra aktív és munkaképes lesz.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press