2014 aug 10, Kategória: Egészség, 2 272 Megtekintés

Miben rejlik a zöld levelek és levek ereje?


Miben rejlik a zöld levelek és levek ereje?

10, 20, 30, vagy akár 60 nap csak leveken? Ki lehet ezt bírni? A léböjt sokakat megrémít. Hitetlenkedés, kétkedés, és nem utolsó sorban ezekkel az érzésekkel vegyülő csodálat, ámulat ébred fel a léböjtöt, mint a méregtelenítés eszközét, sőt akár egy egészséges életmód ismétlődő rítusát véghez vivő ember iránt. Ennek pedig igazából a tudatlanság az oka, mert az tévhit, hogy a léböjt idején a szervezet éhezik! A léböjt során az emberi szervezet a préselt zöld levelek, és centrifugázott, vagy turmixolás után rostoktól szűréssel megszabadított zöldség és gyümölcslevek révén olyan tápanyagokhoz jut, melyek az egészség helyreállításához, fenntartásához, megőrzéséhez elengedhetetlenek. Emellett a levek könnyen emészthetők, így a léböjt során a test és lélek felüdül, regenerálódik.

Milyen tápanyagok is rejlenek a zöld levelekben és leveles zöldségekben, melyeket sokáig elhanyagoltunk, és bizony a nyers konyhának köszönhetően kapnak lassan méltó helyet a konyhában? A levelek egyik legjelentősebb összetevője a klorofill, mely nélkül a lúgosító és méregtelenítő hatás nem valósulhatna meg. A magas ásványi anyag tartalom is a zöld levelek fogyasztása mellett szól. A kalcium, az aminosavak magas tartalma a zöld levelekben külön is hangsúlyozandó, hiszen ezek napi szinten való bevitele a szervezetbe nem elhanyagolható az egészséges életmód megvalósításának folyamatában. Mindezek átfogóan jellemzik a piacon, boltban vásárlás közben sokszor a kukában landoló zöld leveleket, melyek megfelelő ismeretek nélkül értéktelennek tűnnek.

A közös jellemzők mellett igen meggyőző érvként tudnak hatni a zöldségek és leveleik szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak külön-külön történő megismertetése. A zeller esetében például a gyökér fogyasztása levesbe főzve, vagy éppen párolva nem új keletű. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a zellerszár fogyasztása nagyon sokféle módon és hatással történhet. A zellerszár nyers ropogtatása jót tesz az emésztésnek, segíti a gyomor, a lép, a hasnyálmirigy munkáját. Emellett tisztító hatással van a bélrendszerre és a vérre. A testsúlycsökkenést elérni kívánók számára jó eszköze lehet az étvágy szabályozásának, ha két étkezés közt fogyasztjuk, illetve fogások mellé is jó kiegészítő, mivel alapos rágást “erőszakol” ki, így lassítja az étkezés ütemét. Érdemes tudni róla, hogy azon kevés zöldségek körébe tartozik, melynek gyümölccsel együtt való fogyasztása ajánlott, mert nem indít be erjedési folyamatokat, és az emésztést sem terheli meg. A gyümölcsturmixra vágyók ezért kiváló adalékra lelnek benne, a zöld turmix gyártóknak pedig a gumó és a szár is tökéletes alapanyag. Előnyeinek sora pedig még nem ért véget. A zellerlé, vagy a zeller – és citromlé keveréke alkalmas a vércukorszint szabályozására, és a savtúltengéstől szenvedők is bátran alkalmazhatják problémáik megszüntetése érdekében.

A sárgarépa zöldje szintén olyan növényi rész, mely kevés figyelmet kap. Pedig hihetetlenül jó tápanyagforrás, a zöld turmixok értékes alapanyaga. Fontos róla tudni, hogy markáns íze miatt mértékletesen kell felhasználni, de a friss hajtások egy-egy turmixban kiváló ízfokozó hatással bírnak. A zöld levelek és belőlük készülő levek kapcsán a gyomnövények fogyasztása tudja még megingatni a hitetlenkedőket abbeli hitükben, hogy a léböjt, a nyers konyha követői száz százalékosan cselekvőképességük tudatában vannak. A gyomnövények fogyasztása nem elmebeli hiba, a szocializáció, az urbanizáció vezetett oda, hogy a mai kor embere értetlenül nézi a pitypangot, csalánt, tyúkhúrt, útilaput, parajlibatopot, turbolyt, kövérporcsint majszolgató társát. Aki eszi, az tudja, hogy például a csalán, mint gyomnövény olyan hihetetlenül kiváló alkotóelemben bővelkedik, mint a szelén, továbbá klorofill, B- és C-vitamin tartalma is említésre méltó. Azok, akik értetlenkedve, idegenkedve elutasítják a gyomnövények, sőt a zöld levelek fogyasztását, bizony rengeteg jótól fosztják meg testüket és irányítják életüket afelé, hogy helyes táplálkozás helyett gyógyszerekkel  kellejen egészségüket helyreállítani, megóvni.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press