2014 Júl 09, Kategória: Autó, 2 973 Megtekintés

Mi határozza meg az autónk olajcseréjét?


Mi határozza meg az autónk olajcseréjét?

Vannak dolgok, melyeket jobb nem halogatni. Így például az autó olajcseréje olyan szervizelési kérdés, melynek időbeni tologatása nagy károkat tud okozni a gépjárműben és igen költséges javítást vonhat maga után. Persze ennek megértéséhez és az esetleges károk előzetes felméréséhez ismerni kell azt, hogy az autónk működése, használata szempontjából milyen szerepet tölt be a motorolaj.

A motorolaj gondoskodik a motor kenéséről, valamint mellékes szerepkörben hűtést is biztosít. A motorolaj fontos jellemzője a viszkozitása, vagyis a kenőképessége. Ahhoz, hogy a motorolaj elláthassa feladatkörét, vagyis biztosítsa a megfelelő kenést a gépjármű motorja számára, szükséges hogy a benne levő szennyeződések állandó lebegésben legyenek, és így az olajszűrő ki tudja szűrni őket. Amennyiben az autó tulajdonosa úgy gondolja, hogy az előírt szerviz nála még nem esedékes, és tovább olajcsere nélkül működteti autóját, akkor számolhat a finomfuratok eltömődésével, sőt a főtengelycsapágy, hajtókarcsapágy károsodásával is. Turbós autóknál még nagyobb a rizikó, mert a fáradt olaj tönkreteheti a feltöltőt, melynek cseréje százezres tételben mérhető javítási költség.

Mikor kell cserélni a motorolajt, hogy elkerüljük a költséges javítási tételeket? Az autógyártók évben és kilométerben is megadják az olajcsere felső határát. Jelenleg egy-két év, vagy 30 000 kilométer az a limit, amit semmiképpen nem szabad átlépni. A japán autók esetében pedig már 15 000 kilométer után szükséges a csereciklus beiktatása. Mindez persze csak abban az esetben igaz, ha a gyárilag előírt olaj kerül a gépjárműbe. Ha spórolási célból valaki a rosszabb minőségű motorolajat vásárol, vagy netán”sikeresen” bevásárol valami silány kenőképességű hamis olajból, és ezek ellenére az eredeti csereperiódust veszi alapul, akkor kivégezheti az autó motorját.

A motorolaj cseréjére azoknak is oda kell figyelni, akik abban a hitben ringatják magukat, hogy mivel keveset használják gépkocsijukat, így hát nem is “fárasztják” el olyan gyorsan benne az olajat. Tévhit ez, mert az olaj elhasználódása kevésbé függ a megtett kilométerektől. A motorolajcserét jóval inkább meghatározza az előző csereszerviz óta eltelt idő, illetve az autó üzemi körülményei, vagyis hogy miként is használjuk a gépjárművet. Azok, akik ritkán és csak rövid távokra indulnak el autójukkal, sokkal többször használják a motor hideg üzemmódban. Ezáltal jobban igénybe van véve a motorolaj, mert hamarabb kokszosodik.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press