2013 máj 05, Kategória: Európa, 1 951 Megtekintés

Mi az energetikai tanúsítvány?


Mi az energetikai tanúsítvány?

Az emberiségnek a környezettel szembeni hosszú évszázadokon át tartó nem megfelelő magatartása, sokszor kizsákmányoló módszere súlyos következményekkel jár, melyek már napjainkban is érzékelhetők. Ilyen következmény a nagymértékű gázkibocsátás okozta üvegházhatás, mely olyan klímaváltozást idézett és idéz elő folyamatosan, amely az élet minden területére negatív hatással van már most is.

Annak érdekében, hogy a klímaváltozás mérsékelhető legyen, az Európai Parlament és Tanács 2002 – ben megalkotta az épületekre vonatkozó energiateljesítmény irányelvét. Az irányelv minden tagállam számára meghatározza a meglevő és új épületek energiateljesítményére vonatkozó minimális követelményeket, kötelezővé teszi az energiateljesítmény igazolását és a rendszeres felülvizsgálatot.

Hazánkban az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet felel az Európai Uniós irányelvek betartatásáért. A jogszabály alapvető célja az energiafogyasztás mérséklése minden épület tekintetében. E célkitűzés megvalósításának eszköze az energetikai tanúsítvány. Maga a tanúsítvány egyrészt tájékoztatást ad az adott épület energetikai adottságairól, és egyúttal segít abban is, hogy korszerűsítéssel milyen energiamegtakarításra lenne még lehetőség.

Az energetikai tanúsítvány tekintetében többféle kategóriába sorolhatóak az épületek az energiafogyasztásuk szerint. Ahogy a műszaki cikkek esetében már megszokottá vált, az “A+” kategória jelenti energetikai szempontból a leggazdaságosabb csoportot, míg a “I” jelölést szerzett ingatlanra bizony sokféle átalakítás vár, hogy megfeleljen az EU – s előírásoknak. A “C” jelölést rögzítő tanúsítvány pedig még az “éppen jó” kategóriába helyezi a vizsgált épületet.

Energetikai tanúsítványt 2009. évtől minden új építésű ingatlannál kötelező elkészíttetni. 2012. januárjától pedig eladás és egy évnél hosszabb bérbeadás esetén is be kell szerezni az energetikai tanúsítványt. Természetesen, aki szeretné tudni, hogy életének színtere milyen kategóriába esik energetikai szempontból, bármikor elkészíttetheti az épület energetikai tanúsítványát. Ehhez nem kell mást tennie, mint a Magyar Mérnöki Kamara, vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékéből kiválasztani a tanúsítást elvégző személyt, és megfizetni az eljárás díját. Az energetikai tanúsítvány kiállításának díja függ a tanúsítás céljától, a ráfordított munkaórák mértékétől és egyéb felszámolható költségektől, melyek köréről a kormányrendeletből lehet pontosan tájékozódni.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press