2014 Már 09, Kategória: Konyha, 2 292 Megtekintés

Medvehagyma, avagy egészséges kedvenc a konyhában


Medvehagyma, avagy egészséges kedvenc a konyhában

Végre érkezik a tavasz, és ezt már apró hírnökei,a madarak és a növények is egyformán hirdetik. Bizony, a kora hajnali madárcsicsergés még a később zajossá, szmogossá váló nagyvárosokat is barátságossá varázsolja. A kellemes hétvégi kirándulásokat, kiruccanásokat pedig a szerencsés mecseki, bakonyi, gerecsei tájakon élőknek a medvehagyma illata, látványa és a zsenge levelek isteni íze teszi igazi élménnyé.

A tavasz első hírnökei közé tartozó, hagymás évelő növény a medvehagyma igazi egészséges ínyencség, melyet jó pár éve hordanak haza a magyarok, hogy otthon finomabbnál finomabb ételeket készítsenek belőle. Idén igen korán eljött a medvehagyma szezon kezdete, és már lehet a konyhákba készíteni a medvehagymás szendvicseket, vagy netán csak úgy egyszerűen egy vajas, zsíros kenyér mellé elrágcsálni az ízletes növényt.

Persze nemcsak a nyers formában való fogyasztás lehetséges a medvehagymának, mert bizony rengeteg finomságot lehet a felhasználásával elkészíteni. Így például a medvehagymás vaj sokféle alkalmazási módját teszi lehetővé ennek a csodanövénynek. Magát a medvehagymás vajat nem ördöngösség elkészíteni. Nem kell hozzá más, mint vaj, só, fokhagyma és bizony medvehagyma. A medvehagyma leveleiből mindössze 2 dekát megtisztítunk, majd apróra vágunk. A 25 dkg vajunkat hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten kicsit puhuljon, így lehet vele dolgozni. A vajat megfelezzük, az egyik felébe villával elkeverjük a péppé zúzott fokhagymát, és ezt sózzuk is. A másik felébe keverjük a medvehagyma darabkákat, és pépesítjük mixerrel. Ezután alufóliára először a fokhagymás vajat visszük fel, majd a medvehagymást rá második rétegként. Négyzetet próbálunk formálni belőle, majd a hűtőben visszadermesztjük. Amint elkészült, már lehet vele kenni a kenyeret, vagy éppen isteni alapja lehet sült húsainknak, egyéb ételeinknek a medvehagymás vajunk.

Akik egyszerűbb módon szeretnék kiélvezni a medvehagyma ízét és jótékony hatásait a szervezetre, egy gyors medvehagymás saláta elkészítésével ezt könnyedén megoldhatják. A medvehagymás salátához nem kell más, mint retek, uborka, medvehagyma, só, bors, salátaöntet és joghurt. A növényeket megtisztítjuk, szeleteljük, majd jöhet az öntet és a fűszerezés, a végén pedig nyakon öntjük a joghurttal. Természetesen azoknak sem kell vért izzadniuk, akik krémlevest, vagy netán pestot készítenének medvehagymából, csak egy kicsit több időt, na meg több alapanyagot kell rászánniuk az ízletes étel elkészítésére.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press