2014 márc 09, Kategória: Konyha, 2 343 Megtekintés
Medvehagyma, avagy egészséges kedvenc a konyhában

Végre érkezik a tavasz, és ezt már apró hírnökei,a madarak és a növények is egyformán hirdetik. Bizony, a kora hajnali madárcsicsergés még a később zajossá, szmogossá váló nagyvárosokat is barátságossá varázsolja. A kellemes hétvégi kirándulásokat, kiruccanásokat pedig a szerencsés mecseki, bakonyi, gerecsei tájakon élőknek a medvehagyma illata, látványa és a zsenge levelek isteni íze teszi igazi élménnyé.
A tavasz első hírnökei közé tartozó, hagymás évelő növény a medvehagyma igazi egészséges ínyencség, melyet jó pár éve hordanak haza a magyarok, hogy otthon finomabbnál finomabb ételeket készítsenek belőle. Idén igen korán eljött a medvehagyma szezon kezdete, és már lehet a konyhákba készíteni a medvehagymás szendvicseket, vagy netán csak úgy egyszerűen egy vajas, zsíros kenyér mellé elrágcsálni az ízletes növényt.
Persze nemcsak a nyers formában való fogyasztás lehetséges a medvehagymának, mert bizony rengeteg finomságot lehet a felhasználásával elkészíteni. Így például a medvehagymás vaj sokféle alkalmazási módját teszi lehetővé ennek a csodanövénynek. Magát a medvehagymás vajat nem ördöngösség elkészíteni. Nem kell hozzá más, mint vaj, só, fokhagyma és bizony medvehagyma. A medvehagyma leveleiből mindössze 2 dekát megtisztítunk, majd apróra vágunk. A 25 dkg vajunkat hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten kicsit puhuljon, így lehet vele dolgozni. A vajat megfelezzük, az egyik felébe villával elkeverjük a péppé zúzott fokhagymát, és ezt sózzuk is. A másik felébe keverjük a medvehagyma darabkákat, és pépesítjük mixerrel. Ezután alufóliára először a fokhagymás vajat visszük fel, majd a medvehagymást rá második rétegként. Négyzetet próbálunk formálni belőle, majd a hűtőben visszadermesztjük. Amint elkészült, már lehet vele kenni a kenyeret, vagy éppen isteni alapja lehet sült húsainknak, egyéb ételeinknek a medvehagymás vajunk.
Akik egyszerűbb módon szeretnék kiélvezni a medvehagyma ízét és jótékony hatásait a szervezetre, egy gyors medvehagymás saláta elkészítésével ezt könnyedén megoldhatják. A medvehagymás salátához nem kell más, mint retek, uborka, medvehagyma, só, bors, salátaöntet és joghurt. A növényeket megtisztítjuk, szeleteljük, majd jöhet az öntet és a fűszerezés, a végén pedig nyakon öntjük a joghurttal. Természetesen azoknak sem kell vért izzadniuk, akik krémlevest, vagy netán pestot készítenének medvehagymából, csak egy kicsit több időt, na meg több alapanyagot kell rászánniuk az ízletes étel elkészítésére.