2012 nov 01, Kategória: Konyha, 2 291 Megtekintés

Lángos: a hizlaló finomság


Lángos: a hizlaló finomság

Bár köztudott, hogy a liszttel készült ételek rendkívül hizlalóak, mégis sokan rajongunk a strandok és piacok hangulatát idéző lángosért. Az egyébként is rendkívül olcsón kihozható, laktató, és változatos formában elkészíthető étel alapanyaga nem feltétlenül kell azonban, hogy fehér liszt legyen. Az egészségesebb lisztfajtákból is remekül elkészíthető a lángos, s így némileg enyhíthetünk bűntudatunkon, ha nem tudunk ellenállni neki.

A lángos összetevői többféleképp variálhatóak, de ami biztos, az az, hogy lisztre, élesztőre és tejre szükségünk lesz. Vannak háziasszonyok, akik a vízben való élesztő felfuttatásra esküsznek, de a legtöbben mégis kis langyos tejben, némi cukorral végzik el a műveletet. A liszttel és sóval összekevert alapanyagot ízesíthetjük kedvünk szerint akár oregánóval, vagy bármi más fűszerrel, tehetünk bele kefírt, főtt reszelt krumplit, melytől állaga lágyabb lesz.

A nagymamáinktól jól ismert illat kellemes emlékeket ébreszt majd bennünk, amikor a megkelt tésztából a kis darabkákat kézzel, vagy nyújtófával óvatosan lángos formájúra nyújtjuk. Arra figyeljen oda, hogy forró olajba helyezze már az első darabot is, mely gyorsan megsül, s már kerülhet is a konyhai törlőkendőre, hogy lehetőleg minél több olajtól megszabadulhassunk a sütés után.

Az elkészült lángos többféleképp ízesíthető, és a hagyományos sajtos, tejfölös, fokhagymás változat mellett a bolognai szószos, a gombás, de akár a csípős paprikával megbolondított változat is igen kedvelt. 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press