2013 okt 09, Kategória: Konyha, 2 673 Megtekintés

Laktató ételek tésztából


Laktató ételek tésztából

Bár két napja kicsit enyhült az idő, azért már hajnalban, estefelé igen hideg szelek járnak. Bizony, a múlt héten rohamos gyorsasággal kellett átállni a nyári időjárásról a szinte már téliesre. A családi házak kéményeiből esténként most is szállong a füst, a távfűtés is a legtöbb helyen beindult. A vasárnap óta tartó felmelegedés ellenére számítani kell arra, hogy a hideg, zord idő bármikor visszatérhet, mikor a napocska is csak ritkán tekinget majd ki a felhők közül. A szürke, fagyos időben pedig mindenki vágyódik a meleg szoba, a puha takaró, egy forró fürdő után, és persze a konyhában készülő ételeknél is szívesebben választjuk ilyenkor a laktató, energiát adó finomságokat. Éppen ezért érdemes már előre összegyűjteni néhány finom receptötletet.

A tésztás ételek amellett, hogy igen laktatóak tudnak lenni, sokszor gyorsan, egyszerűen és viszonylag olcsón elkészíthetők. Így a csehek kedvence, a knédli is jó választás, ha valami egyedire, melengetőre vágyódik az ember, mert igazi tunkolós köret ez a szaftos húsokhoz. A knédli elkészítése csak először okozhat fejtörést, de annyira nem bonyolult, hogy ne lenne érdemes belevágni. A knédli elkészítéséhez mindössze néhány alapanyag szükséges. A finomliszt mellé réteslisztet is kell használni, illetve kell tojás, élesztő, egy kevés cukor, só és olaj. A jó knédli feltétele, hogy friss alapanyagokból készüljön, és a tészta dagasztása is megfelelő legyen, hogy szépen meg tudjon kelni. A knédlit nem főzni, vagy sütni kell, hanem gőzben készül, vagyis ha megkelt a tészta, és a kis vekniket is megformázta a knédli készítője, akkor jöhet a gőzöléshez szükséges edénykombináció összeállítása. Vannak, akik egy nagy lábosra helyezik a tésztaszűrőt és azt lefedve gőzölik meg eledelüket, de akár knédlifőzőre is szert lehet tenni. A knédli elkészítésében időt nem a tészta összeállítása, vagy a negyed órát igénybe vevő gőzben főzés igényel, hanem a kelesztésnél kell türelmesen kivárni, hogy a tészta tökéletesen megdagadjon. Ezt az időt viszont rá lehet fordítani a köret mellé kerülő húsos étel elkészítésére.

A cseh remek mellett a sváb konyha gőzgombócaira is érdemes figyelmet fordítani. A sváb héveknédli például igen kedvelt étel, a geresdlaki gőzgombócfesztivál is erről árulkodik. Alapvetően a héveknédli sütőben készül, de sokféle változata létezik, így például a savanyú káposztán gőzölt krauthéveknédli joggal viseli a gőzgombóc nevet. A tészta elkészítéséhez, ahogy a knédlihez is, lisztre, tojásra, élesztőre, cukorra, sóra és egy kevés zsiradékra van szükség, csak az arányok mások. A jó tészta nyitja a krautheveknédlinél is a jó dagasztás. Az igazán ízletes ételhez pedig kiváló savanyú káposzta és jófajta szalonna is szükséges. A szalonnát be kell irdalni kakastaréjra, majd mindkét oldalát megsütve félre kell tenni. Ezután a szalonna zsiradékán hagymát kell pirítani, erre kell tenni a savanyú káposztát, jól átforrósítani, sóval, borssal ízesíteni. Mikor megdinsztelődött, a felét félre kell tenni, és ha elfőtte a levét, akkor kell 1-2 deci vizet alá önteni, majd erre kis gombócokat szükséges a tésztából kikanalazni. Ezzel elkészülve le kell fedni az edényt, és negyed órát kis lángon gőzölöghetnek a gombócok, hogy szép nagyra dagadjanak. A gőzölés után a maradék káposztával be kell fedni a gőzgombócokat, erre lehet ráhelyezni a szalonnát, és újra lefedve 10 percnyi gőzölés után el is készül a krauthéveknédli.

A sváb konyhánál maradva még egy egyszerű és finom tésztás étel van a gasztronómia varázszsebében, a babos tészta. Azok, akik még soha nem ettek, ráncolhatják a homlokukat, hogy ugyan már, mi köze a babnak és a tésztának egymáshoz. Pedig a babos tészta kiváló étel, elkészítése sem kíván nagy erőfeszítést, mert egy finom bableves az egyik alapanyaga, míg a másik a jó kis házi metélt tészta. A bableves elkészítése annyiban különbözik a hagyományos módtól, hogy megháromszorozzuk a bab mennyiségét. A levesből a bab kétharmadát puhulás, de még a berántás előtt ki kell venni, jól lecsöpögtetni, majd krumplinyomóval összetörni és zsiradékon megpirítani. Így lesz belőle feltét a kifőzött tésztán. Bár csak alapanyagaiban hasonló, elkészítésében eltér, de rakott tésztaként is “forgalomban” van a babos tészta. Ha bableveshez éppen nincs kedve az embernek, de enne egy kis babot és a tésztától sem riad vissza, akkor is lehet babos tésztát készíteni. Meg kell főzni a babot, majd hagymás, paprikás zsiradékon megpirongatni úgy egészben. Ezután a kifőtt tésztát és a babos rántást rétegesen le kell tenni egy jénaiba, vagy tepsibe, és végül nyakon kell önteni tejföllel. Ha valaki pedig nagyon siet, akkor a babfőzést is ki lehet hagyni, és konzervbabot használni. Természetesen a hagymás rántást is el kell készíteni külön a lecsöpögtetett konzervbabhoz. Így persze nem annyira finom a babos tészta, mintha bablevesből készülne, de hogy kiadós lesz, az biztos.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press