2014 jún 15, Kategória: Tech, 2 431 Megtekintés

Környezetbarát technikai újdonság


Környezetbarát technikai újdonság

Évről évre a papíripar a világon kivágott fák több mint egyharmadát emészti fel, ez mintegy négymilliárd fát jelent. Ez a szám így is ijesztőnek tűnik, és ha ehhez még hozzátesszük, hogy a felhasznált papír közel fele alig 24 óra múlva már szemétként folytatja “életét”, jó esetben újrafelhasználással nem terheli meg a környezetet, akkor bizony már nemcsak ijesztő, hanem elborzasztó ez a mennyiség.

A fentiek kapcsán pont a természet, a fák óvása érdekében a papírfelhasználás csökkentésén gondolkodtak el a kínai kutatók. Elhatározásuk nyomán ez év februárjában mutathatták be új találmányukat, a vízsugaras nyomtatót. Ennek az újdonságnak köszönhetően egy papírlapot akár több tucatszor is fel lehet használni! Ezáltal válik az új technológia környezetbaráttá és igen költséghatékonnyá is.

A papír újrafelhasználásának titka abban rejlik, hogy a nyomtatás során alkalmazott nyomtatópapírt színtelen festékanyaggal kezelik, mely a vízzel reakcióba lépve válik láthatóvá. Ez a festékanyag ugyanakkor normál körülmények közt 22 óra után eltűnik, magasabb hőnek kitéve pedig még gyorsabban újra színtelenné válnak a papírlapok.

A vízsugaras nyomtató persze egyelőre kereskedelmi forgalomban még nem elérhető, hiszen a kutatók szeretnék tovább javítani a technológiát, hogy a nyomtatott szövegek minősége és tartóssága jobb legyen. Emellett jelenleg mindössze négy árnyalat érhető el a vízsugaras nyomtatással, így a színpalettát is bővíteni akarják. Ami viszont biztos, hogy a festékanyaggal történő kezelése a papírnak nem ártalmas az egészségre, valamint az előállítási költségeket is mindössze 5%-kal növeli meg,  így az újdonságnak a nagyközönség számára is elérhetővé tétele nem kizárt.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press