2013 jan 16, Kategória: Utazás, 4 097 Megtekintés

Ki jogosult utazási kedvezményre?


Ki jogosult utazási kedvezményre?

Az újév, az új kezdet mindig változásokat is hoz. Tavaly az utazási kedvezmények körében sok kérdést hagyott maga után a nyugdíjellátások szabályozásának módosítása. Sokan azonban a hosszabb ideje érvényben levő utazási kedvezményekkel sincsenek tisztában. Utazás előtt, ha nem vagyunk gyakorlottak abban, mi is illethet minket kedvezményként, mindenképpen érdemes utána nézni. Ha nem is óriási összegeket spórolhatunk így, de pár száz forint is mindig jól jön.

Életkor alapján ingyenes utazásra jogosult továbbra is a felnőtt kíséretében utazó hat év alatti gyermek, valamint a 65 évnél idősebb magyar állampolgár. Utazási kedvezmény illeti meg a fogyatékossági támogatásban részesülő személyeket, helyi buszjáratokon ingyen utazhatnak egy fő kísérővel, míg helyközi viszonylatban 90%-os támogatást élveznek. A kedvezmény igénybevételéhez minden esetben szükséges a Magyar Államkincstár által kiadott plasztikkártya, valamint személyazonosításra alkalmas igazolvány is.

Tanulói és hallgatói jogviszony alapján is többféle utazási kedvezményt lehet igénybe venni, de a képzésben résztvevő álláskereső támogatottat is 90% – kal olcsóbban veheti meg jegyét a képzés helye és lakhelye közt. Csoportos kedvezmények is igénybe vehetők, például a nagycsaládosok 90% – os kedvezményt kapnak, ha legalább három gyermekkel utazik az egyik, vagy mindkét szülő. Ugyancsak kedvezménnyel utazhat a legalább 10 fős óvodai csoport, minden 10 gyermek után 3 fő kísérővel.

Az alkalmazásban állók utazási kedvezménye pár éve változott. Korábban fényképes igazolvánnyal lehetett a MÁV keretein belül korlátozás nélkül, féláron utazni. Ma már a munkáltató évi 12 alkalomra szóló igazolást ad ki, amellyel 50% – os mértékű kedvezménnyel utazhat a dolgozó akár vonaton, akár buszon egyéni igények szerint. A tavalyi évhez hasonlóan a nyugdíjasok az “Ellátottak utazási utalványa” alapján vehetik igénybe az egy évre szóló, meghatározott mennyiségű utazási kedvezményüket.

 


2 Comments

2013-07-24 21:00

Kotri Józsefné

Szeretném kérdezni hol igényelhetek nagycsaládos 90% utazási kedvezményes kártyát mert anélkül nem vehetem igénybe. köszönöm.

August 30 2013 22:32 pm

HuL

Érdekel, hogy erre mikor kap majd választ...

Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press