2013 Sze 29, Kategória: Utazás, 2 851 Megtekintés

Jó tanácsok az első repüléshez


Jó tanácsok az első repüléshez

Több ezer méter magasan szárnyalni a felhők fölött ma már nem álom. A repülés jó ideje elérhetővé vált az emberiség számára. Valamikor, régen az emberek, a felfedezők az eget kémlelve azt kérdezték, vajon hogyan lehetne úgy szárnyalni, mint a madarak. Ha ma felnézünk az égre, akkor a madarak mellett, fent a magasban láthatjuk, ahogy repülőgépek cikáznak emberek ezreit szállítva országok, sőt kontinensek közt.

Az égbolt meghódítása óta sok idő telt el, és évente bizony rengetegen szállnak repülőgépre, akár nyaralás, akár munka miatt. A gyakorlott utazók már tudják, hogy mire kell ügyelniük a repülés során, és mit érdemes magukkal vinni, illetve mit vihetnek fel a gépre, akár a csomagteret, akár az utasteret tekintve. Azonban mindenkinek van egy első útja, amikor életében először “veszíti el” a talajt a lába alól, és bizony van néhány fontos egészségügyi tanács, melyeket jó, ha figyelembe vesz az ember.

Akár egészséges az ember, akár küzd valamilyen krónikus megbetegedéssel, néhány dolog, mely a repüléssel jár, kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül kihat a szervezetére. A repülés során tapasztalható, hogy a földközeli viszonyok közt megszokott levegőhöz képest a gépen a levegő páratartalma alacsony, 20% körüli. Ezért úgy érezhetjük a repülés során, hogy orrunk és szánk folyamatosan száraz, bőrünket, szemünket is irritálja az alacsony páratartalom. A kellemetlenségek megelőzése érdekében kenjük be magunkat testápolóval, és jó, ha a kezünk közelében van sós orrspray.

Az utazás során a fel- és leszállásnál a légnyomásváltozás okozhat kellemetlen elváltozást fülünkben, mert úgy érezhetjük, hogy az hirtelen bedugult. Ezt az érzést elkerülni nem lehet, de megszüntethető egy-egy nagyobb nyeléssel, vagy ásítással. Amikor hosszabb repülőút előtt áll az utazó, és tudja, hogy több időzónát is érint majd utazása, jobb, ha előre készül. Ilyen utak során könnyen felborul a biológiai óra, és az időeltolódás miatt rosszullét, emésztési zavarok, aluszékonyság, teljesítményromlás is előfordulhat. Ezek a tünetek enyhíthetők, elkerülhetők, ha utazás előtt és alatt pihen az ember, könnyű ételeket fogyaszt, minimalizálja a szervezetbe való koffeinbevitelt. A hosszú repülőút során arra is kell számítani, hogy az alsó végtagok elzsibbadnak. A hosszú ideig tartó üléstől pedig lábdagadás is előfordulhat. A kellemetlen érzés elkerülése érdekében a lábnál mindig legyen hely az utazás során, hogy időnként kicsit megtornáztathassuk őket.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press