2014 jún 01, Kategória: Cég, 2 640 Megtekintés

Itt a nyár: munkavédelmi előírások hőség idejére


Itt a nyár: munkavédelmi előírások hőség idejére

Milyen jó lenne munkavállalóként is elkezdeni visszaszámolni a napokat úgy, mint anno az iskolaévek idején! Mennyire nagy öröm volt a vakáció betűit napról napra visszafelé felírni az iskolatáblára, hogy ezzel is siettessük a tanév végét. Sajnos dolgozóként el kell fogadni a szabadságra vonatkozó szabályokat, és bizony felnőttként a nyár már nemcsak a felhőtlen pihenésről, láblógatásról szól, így jól át kell gondolni, miként is osszuk be az életkorunk meghatározta szabadságos napjainkat.

A nyárral járó hőség azonban nincs arra tekintettel, hogy éppen mikor tudunk elszabadulni a munkából, bizony a kánikula akkor is tombol, ha éppen munkahelyünkön robotolunk. A vízparti hűsölés persze sokkal kellemesebb, mint 30-35 fokban dolgozni menni, aktívan tevékenykedni. Szerencsére ma már jogszabályi szinten járul az állam hozzá ahhoz, hogy a szervezetet erősen igénybe vevő nyári időszakokban se kelljen a dolgozóknak sokat szenvedniük. A munkavédelmi szabályok a munkáltató számára írnak elő kötelezettségeket, melyek általános rendelkezések formájában kerülnek megfogalmazásra, a munkáltató feladata pedig a konkretizálásuk.

A munkavédelmi szabályok  rendelkeznek a levegő hőmérsékletéről, a munkaközi szünetek hosszáról, védőital biztosításáról. Természetesen más a helyzet egy irodai környezetben, mint mondjuk a szabadban végzett fizikai munka esetén, éppen ezért a munkáltató felelőssége, hogy a megfelelő módon szervezze meg a munkavédelmi intézkedéseket, valamint ellenőrizze is azok végrehajtását. A munkavédelmi szabályokat az 1993. évi XCIII. törvény tartalmazza, valamint kiegészítő jogszabályok biztosítják a további védelmet a dolgozók számára.

A munkavédelmi jogszabályok a levegő hőmérsékletének meghatározásánál arra is kötelezik a munkáltatókat, hogy a légtechnikai, valamint klímaberendezések rendszeres fertőtlenítésére, tisztítására is fordítsanak gondot. Arról pedig, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű levegő áll-e a dolgozók rendelkezésére mérésekkel kell megbizonyosodni, a mérési eredményeket pedig dokumentálva kell megőrizni. A hőmérséklet szabályozása zárt munkahelyen szükséges, például egy irodában, akár tél, akár nyár van a szellemi munkával foglalatoskodóknak 20-24 fok közti hőmérsékletet kell biztosítani. Ha egy munkahelyen nem megoldható, hogy mesterséges szellőztetés, illetve légkondicionálás segítse a dolgozókat, akkor egyéni védőeszközökről, védőitalról kell gondoskodni a munkáltatónak.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press