2013 Júl 14, Kategória: Pénzügy, 2 819 Megtekintés

Iskolakezdés: mennyibe kerül egy iskolás?


Iskolakezdés: mennyibe kerül egy iskolás?

Még éppen, hogy csak véget ért az iskola és a fiatalság belevetette magát a nyár élvezetébe, de a szülőknek már azon kell gondolkodniuk, miből is teremtik elő a tankönyvek árát. Az idén bizony már júniusban szembesültek az oktatásba érintett gyermekes családok, hogy mennyibe fognak kerülni a tankönyvcsomagok. Az új rendszer szerint az idei év márciusában a szülőknek már le kellett adniuk a rendelést az iskola felé, melyet még abban a hónapba az iskola összesítve továbbított a Könyvtárellátónak. A Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. feladata, hogy a tankönyvrendeléseket a kiadók felé eljuttassa, valamint a rendelésnek megfelelő csomagokat összegyűjtse és augusztusra a kiszállításról is gondoskodjon. Az államilag szervezett tankönyvterjesztés célja, hogy átláthatóbb legyen a rendszer és csak a nemzeti kerettantervnek megfelelő tankönyvek kerüljenek beszerzésre.

Az iskoláztatás terhei tehát már most jelentkeznek azoknak a családoknak az életében, akik nem elsős gyermeket írattak be, illetve kedvezményre, ingyenességre nem jogosultak. Egy – egy tankönyvcsomag ára 15 000-20 000 Ft körül is lehet. Természetesen nemcsak tankönyvek kellenek a tanulóknak, az iskolakezdéshez szükséges dolgok listája hosszú, főleg egy elsős gyermek esetében. Az iskolatáska alapvető kellék, beruházásként pedig nemcsak egy évre szól, de azt sem sem várható el, hogy 8 évig szolgálja ki gyermekünket. Amikor csemeténknek megvesszük az első iskolatáskáját, fontos, hogy legyen rálátásunk, mennyi cuccot is kell majd benne hordania. Az iskola jellege szerint lehet, hogy minden nap kilókat fog hazahozni a hátán, de előfordulhat, hogy csak néhány könyv, füzet utazik majd nap, mint nap iskola és lakás közt. A táskát mindig a gyermekkel együtt válasszuk ki, hogy felpróbálhassa, és lássuk, tudja -e használni. A téglalap alakú, ergonomikus iskolatáska, tárolórekeszekkel, oldalzsebbel az innivalónak és lehetőleg a gyermeknek tetsző mintával a legtöbb gyakorlott szülő szerint jó választás. Természetesen a minőségnek ára is van, de érdemes inkább beruházni, mint évente 2-3 táskát venni, mert az olcsóbbak esetleg nem bírják a napi kiképzést. A jónak mondható táskák már 8-9000 Ft körül elérhetők, de akár 35 000 Ft-ot is ki lehet adni az első iskolatáskáért.

Az iskolatáska nemcsak a könyveknek kell, hiszen a sulikezdéshez füzetekre, íróeszközökkel megtöltött tolltartóra, írólapra, rajzlapra, zsírkrétára, vízfestékre, vonalzóra és még sok apróságra is szükség van. A tornazsák, és természetesen az iskolai elvárásoknak megfelelő tornafelszerelés sem két forint. Ha jól választunk iskolatáskát, akkor a tolltartó és tornazsák kérdését letudhatjuk, mert mindezek már szettben is beszerezhetők.  A füzetek esetében is fontos, hogy mit vár el az iskola, és bizony a minőségre itt is oda kell figyelni, mert az olcsó papíron elcsúszhat a ceruza hegye, nehezebb radírozni, mert könnyen gyűrődik, szakad. Mindez pedig megnehezíti a gyermek számára a feladatainak elvégzését, és a tanuláshoz való kedvét is szeghetik.

Természetesen évről évre nem kell mindent megvásárolni, hiszen a vonalzó, körző, a tolltartó, tornazsák nem kopik el egy tanév alatt, és talán a tornacipőt sem növi ki, használja el minden tanévben az iskolásunk. Ugyanakkor a tárgyi kiadások mellett számon kell tartani egyéb kiadásokat is. Ha napközis a gyermek, és étkezése nem támogatott, akkor ezzel a költséggel is havonta számolni kell, valamint osztálypénzről, kirándulásokról, külön órákról, tagozatos iskolában a képzéssel összefüggő plusz kiadásokról sem szabad megfeledkeznünk. És persze a gyermekünknek is vannak igényei az iskolával összefüggő vásárláskor, amit nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni a béke érdekében.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press