2012 dec 20, Kategória: Konyha, 2 115 Megtekintés
Igazi karácsonyi íz és illat: a mézeskalács
Mézeskalács. Már magának a szónak a kiejtése is kellemes, de a sütőben készülő mézeskalács illatának, és a kész sütemény ízének nagyon kevesen tudnak ellenállni.
A Karácsonyra való készülődésnél sok család számára elmaradhatatlan kellék a mézeskalács. Az ügyesebbek adventi koszorút, házikót, kis Betlehemet készítenek belőle. Természetesen finom íze miatt a süteményes dobozok is megtelnek vele, hogy ha valakinek egy kis plusz édességre fáj a foga az ünnepi fogások után, akkor legyen mit ropogtatnia.
A mézeskalács készítésnek hosszú évszázadokra visszanyúló hagyományai vannak, hiszen már az ókori görögök is készítették, és nemcsak eledelként, de isteneik engesztelésére is használták. A mézeskalács fő alapanyaga, ahogy a neve is tükrözi, a méz. Ezenkívül csodás illatát, ízét a különböző fűszereknek, a fahéjnak, a gyömbérnek, a szegfűszegnek köszönheti. A jó mézeskalács titka, hogy bármilyen recept alapján is készül el, néhány órát, vagy akár egy egész napot pihentetni kell a tésztát hűtőben.
A mézeskalács akkor az igazi, ha nemcsak változatos és ötletes formában készül el, de ügyesen kivitelezett díszítés is kerül rá. A díszítéshez szükséges massza elkészítése sem bonyolult, hiszen mindössze tojásfehérjét szükséges kemény habbá verni, és ebbe óvatosan porcukrot keverni. A kész masszát pedig egyszerűen zacskóba tesszük, apró lyukat vágunk a zacskó egyik sarkába, hogy a mintát megformázva a mézeskalácsra nyomhassuk a cukormázat. Ha pedig valaki attól fél, hogy nem talál jó alapanyag összeállítást mézeskalácsának elkészítéséhez, akkor nyugodjon meg, mert rengeteg, már gyakorlati tapasztalatokkal megtűzdelt receptet lehet a z interneten találni.
Posting your comment...
Szólj hozzá