2017 máj 05, Kategória: Otthon, 1 725 Megtekintés

Idén is brutális harlekin katica és poloska invázió várható!


Idén is brutális harlekin katica és poloska invázió várható!

Tavaly már sokat hallhattunk a harlekin katicák elszaporodásáról, és várhatóan idén is szükség lesz az ellenük való védekezésre. Kevesen tudják, de a katicafaj nálunk korántsem őshonos, sőt, még csak nem is mondható hasznosnak. Néhány évtizede kifejezetten azzal a céllal telepítették be a Kínából származó katicákat, hogy a levéltetvek ellen segítséget jelentsenek. Ugyan tény, hogy a falánk rovar pusztítja is rendesen a levéltetveket, de sajnos egyre több hátulütőjét tapasztalhatjuk meg jelenlétének. Azt is mondhatnánk, hogy a természet folyamataiba nem célszerű beavatkozni, mert annak nagy valószínűséggel olyan következményei lehetnek, mint a tavaly is elszenvedett invázió.

 

S hogy mit keres a harlekin katica otthonainkban? A rovar a hideg hónapok közeledtével téli szállást keres magának, s ehhez a fűtött lakás remek lehetőséget teremt. Ugyan legtöbbször csak megbújnak a bútorok mögött, de ha felélénkülnek, vagy éppen veszélyben érzik magukat, akkor hajlamosak egyfajta váladékot termelni. Ezzel az a komoly probléma, hogy egyre többeknél vált ki allergiás reakciókat. A váladékkel szennyezett kézzel kötőhártya-gyulladás jelentkezhet, de a csalánkiütés sem ritka. Sőt, az asztmás, allergiás betegségeken túl még harapnak is a kis fenevadak.

 

Hasonlóan elszaporodtak a poloskák is az elmúlt években. Több fajtájuk ismeretes, de abban mind megegyeznek, hogy komoly mezőgazdasági kártevőként tarthatjuk számon őket. Szintén otthonainkban szeretnénk átvészelni a hideg időszakot, ám megoldás ellenük is létezik. A védekezés egyik módja ellenük egy egyszerű szúnyogháló, mely megakadályozza, hogy a szellőztetés alkalmával bejussanak a négy fal közé. Arra mindenképpen számíthatunk, hogy otthonainkat kitartóan ostromolják majd a rovarok, így semmiképp ne nyissunk ablakot akkor, ha azon nincsen szúnyogháló.

 

Ma már olyan típusokat is beszerezhetünk, melyeket a szakember egybeépít a redőnnyel, de akár külön is felszerelhetjük a megfelelő védekező eszközt. Törekedjünk arra, hogy strapabíró, minőségi darab mellett tegyük le a voksot, így az éveken át jó állapotban szolgálja majd otthonunk védelmét a betolakodókkal szemben. Ne feledje, a harlekin katica és a poloska is olyan rovarok, melyeknek jelenléte akár egészségi állapotára is rányomhatja bélyegét. Fontos tehát, hogy óvja a lakást ezektől, hiszen valószínűleg idén is jelentős invázióra számíthatunk majd.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press