2013 Már 24, Kategória: Konyha, 2 483 Megtekintés

Húsvéti kelt kalács


Húsvéti kelt kalács

Sonka, torma, főtt tojás és kelt kalács, melyek nélkül a Húsvét nem is lenne meg. A kelt kalács elkészítése számos formában történhet, ha valaki otthon, saját konyhájában szeretné elkészíteni, mert nem elégszik meg a bolti foszlós, vagy fonott kaláccsal.

A hagyományos húsvéti kalácsnak mindig kelt tészta az alapja, melyből fonatok készülnek, innét is a neve: fonott kalács. A másik elterjedt forma a kalácskoszorú, amikor egy tésztacipó köré fonatot helyeznek. Az olaszok járnak legelöl a húsvéti kalács készítés hagyományában. Náluk galambformát ölt a kelt tészta. A holland kelt kalács nemcsak ehető, de mutatós dísze is az ünnepi asztalnak, mivel gyűrűformára kell sütni, és így a festett tojások szépen elrendezhetők benne.

A kelt tészta összetevői receptenként változnak. Az alapok azonban mindig ugyanazok: liszt, tojás, vaj, só, cukor, tej és persze élesztő a kelesztéshez. A formai eltérések mellett különbséget az ízesítéssel lehet tenni, mivel mazsola, kandírozott narancshéj, kakaós krém, méz, szezámmag, gyümölcs egyaránt kerülhet a kalácsba.

Ha valami különleges húsvéti kalácsot szeretnénk az ünnepi asztalra varázsolni, akkor érdemes kipróbálni az Osterpinze receptjét. Az Osterpinze eredete szerint olasz karácsonyi eledel volt, melyet a szlovének, osztrákok húsvéti csemegévé avattak. Az Osterpinze, vagy mai nevén Osterpinza szabad fordításban kerek húsvéti kalácsot jelent. Jellegzetességei a tetején ejtett vágás, mely kereszt, vagy hármas osztású is lehet, illetve az elmaradhatatlan jégcukor. Alapanyagai sokban megegyeznek az ismert kelt kalácséval, de ánizs, citromhéj, rum, szerecsendió és vanília kivonat is szükséges az elkészítéséhez.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press