2013 okt 27, Kategória: Egészség, 1 853 Megtekintés

Hogyan tartsuk egyensúlyban immunrendszerünket?


Hogyan tartsuk egyensúlyban immunrendszerünket?

Könnyen válhat az ember önmaga ellenségévé ebben a rohanó világban, amelyben most élünk, ha mindig fel akarja venni a ritmust. A környezeti ártalmak mellett számos olyan tényező is közrejátszhat egészségünk meggyengülésében, betegségek kialakulásában, melyeket egy kis odafigyeléssel megelőzhetnénk, csökkenthetnénk.

Már az unalomig ismételt tétel, hogy az egészséges életnek alapvető feltételei a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás. Emellett sokszor hívják fel orvosaink a figyelmet arra is, hogy a stressz, a túlhajszoltság, a folyamatos aggódás a jövő miatt, a konfliktusok még további problémákat okoznak, nemcsak lelkileg, de testileg is. Persze nehéz elkerülni a stresszt, de meg kell tanulni kezelni, oldani, mert ha engedjük, hogy úrrá legyen rajtunk, akkor könnyedén áldozataivá válhatunk, hiszen a túlzott aggódás alattomos módon immunrendszerünk védőbástyáit aknázza alá. Az immunrendszer működésének felborulása pedig védtelenné teszi a testet a baktériumok és vírusok támadásaival szemben, vagy akár önpusztításba is kezdhet az egészséges sejtek “felfalásával”.

Fontos, hogy az immunrendszer egyensúlyban tartásáért mindent megtegyünk. A stressz csökkentése, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a pihentető alvás azok az eszközök, melyekkel küzdeni tudunk szervezetünk egészségért, az immunrendszer jó működéséért. Mivel minden ember eltérő, ezért konkrét szabály nincs arra, hogy mennyi alvás, és milyen mozgás szolgálja legjobban az immunrendszer védelmét, de jó, ha napi legalább 6-8 órát nyugalmas alvással tudunk tölteni, míg a mozgásformák közül a kitartást igénylők jelentik a test és lélek legjobb karbantartását.

A táplálkozás szabályai is egyszerűek: a testnek minden tápanyagra szüksége van, de nem ugyanazon mennyiségben. Persze ez nem azt jelenti, hogy a csokoládé alapvető tápanyag minden napra, de ha megengedünk magunknak néha egy keveset, az még nem a halálos ítéletünk. A kötelezően szervezetbe juttatandó tápanyagok fontossági sorrendjének elején vitaminok és nyomelemek állnak, vagyis a hangsúlyt a zöldségekre és gyümölcsökre kell helyezni, lehetőleg friss élelmiszerként. Így biztos, hogy nagyobb mennyiségű értékes élelmiszert kap szervezetünk, mintha már tárolt változatban fogyasztanánk őket. Bár a fontos vitaminok és ásványi anyagok esetében a természetes út a javasolt, de ha ezt valamiért nem tudja megoldani az ember megfelelő mennyiségben, akkor tabletta formájában kell gondoskodni a pótlásról.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press