2015 máj 31, Kategória: Üzlet, 2 059 Megtekintés

Fontos üzleti adatokat kapunk jövő héten a KSH-tól


Fontos üzleti adatokat kapunk jövő héten a KSH-tól

Az üzleti élet szempontjából kiemelten kezelendő adatokat oszt meg a piac résztvevőivel az első júniusi héten a Központi Statisztikai Hivatal. Június elsején a március hónapra vonatkozó külkereskedelmi forgalom második becslését teszi elérhetővé a KSH számunkra. Az első becslés szerint a tavasz első hónapjában az euróban számolt kivitel értéke 12,9, a behozatalé pedig 9,8 százalékkal nőtt a 2014-es év azonos időszakához képest.

Június harmadikán megtudhatjuk, hogy az áprilisi hónapra vonatkozóan milyen becsléseket tesz a hivatal a külkereskedelmi forgalomról. Jelen állás szerint a naptárhatástól megszabadított kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal nőtt az előző évi áprilishoz képest. Az első negyedévben a kiigazított adat szerint 6,7 százalékos forgalomnövekedés volt tapasztalható az üzlet e területén.

Pénteken, azaz június 5-én kapjuk meg a legjobban várt adatot: ekkor fogják közzé tenni az első negyedéves, részletes GDP jelentést. A májusban közölt előzetes becslés szerint a bruttó haza termék 3,4%-kal nőtt a 2014-es év első feléhez viszonyítva. A naptárhatástól és az egyszeri rendkívüli tényezőktől megtisztított adat alapján pedig 3,1%-kal nőtt a GDP.

A jövőre vonatkozó adatok tekintetében az üzleti elemzők véleményei eltérők. Vannak, akik szerint az ipari bővülés két számjegyű üteme az elkövetkező hónapokban csökkenni fog, míg mások szerint a tavalyi évben tapasztalt alacsony bázis miatt a növekedés továbbra is töretlen lesz. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekvő pályán van, ami az üzleti életre csak jó hatással lehet.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press