2015 jan 11, Kategória: Cég, 2 309 Megtekintés

Foglakoztatási támogatás a Munkaügyi Központon keresztül


Foglakoztatási támogatás a Munkaügyi Központon keresztül

Sok vállalkozó és cégvezető nem is tud azokról a lehetőségekről, amiket állami támogatásként igénybe vehet újonnan felvett munkavállalói után. A munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásához komoly, sokszor 100%-os bérköltség-támogatást vehet igénybe a foglalkoztató. Ezért mindenképpen érdemes felkeresnünk az illetékes járási munkaügyi kirendeltséget, amikor új munkavállalót veszünk fel, hogy megvizsgálják, igényelhető-e utána foglalkoztatási támogatás.

Először is fontos tudnunk, hogy kit tekintünk munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresőnek, hiszen ez alapfeltétele annak, hogy adott személy után foglalkoztatási támogatást kérhessünk. A támogatható csoportok: alacsony iskola végzettséggel (8 általános vagy kevesebb) rendelkezők, ötvenedik életévüket betöltöttek, 25. életévüket be nem töltött személyek, a 12 hónapon belül GYES-ben, GYED-ben, GYET-ben, ápolási díjban részesültek, és akik 1 éven belül előzetes letartóztatásban, vagy börtönben voltak. Az utolsó kategóriába pedig azok a személyek tartoznak, akiket az illetékes munkaügyi kirendeltség legalább hat hónapja álláskeresőként tart nyilván.

A legalapvetőbb támogatási forma a foglalkoztatást bővítő bértámogatás. Ezt a támogatást már az 1990-es évek közepétől igénybe lehet venni, noha a feltételrendszer folyamatosan változott. Jelen állás szerint az a munkáltató, aki hátrányos helyzetű személyt kíván foglalkoztatni, a bérköltség (azaz a bér és a szociális hozzájárulási adó) 50%-ig kérhet támogatást az államtól, legfeljebb egy éves időtartamra. A munkáltatónak a foglalkoztatási támogatás duplájára kell foglalkoztatási kötelezettséget vállalnia.

A GINOP program keretében, mely 2015. évben fog indulni, újabb támogatási lehetőségek lesznek. Ezek valószínűleg a megszűnt TÁMOP programokhoz hasonló feltételekkel indulnak: 8 hónapon keresztül 100%-os bérköltség-támogatás lesz igényelhető 4 hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. Mivel a programokra meghatározott keretösszeg áll rendelkezésre kirendeltségenként, és a kirendeltségek mérlegelési jogkörben döntenek a kérelmekről, mindenképpen szükséges előzetesen tájékozódnunk a Munkaügyi Központnál.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press