2013 jan 31, Kategória: Egészség, 2 453 Megtekintés

Felkészülés a terhességre: a gondtalan babavárás


Felkészülés a terhességre: a gondtalan babavárás

A gyermekvállalásra lelkileg és testileg is fel kell készülni. Igaz, vannak helyzetek, mikor az ember nem tervezi, csak úgy “bepottyan” a kis jövevény. Amennyiben tudatosan szeretne egy pár felkészülni a családalapításra, és minél többet kíván tenni azért, hogy a gyermek egészségét már a fogantatástól kezdve óvja, akkor legalább három hónappal a komoly próbálkozások előtt életmódbeli változásokat kell eszközölniük.

A tudatos gyermekvállalás első lépése a fogamzásgátló elhagyása. A legalább három hónap gyógyszermentes időszak tényleg fontos meghatározója a magzat egészségének. A fogantatás előtt már érdemes terhességi vitamint is szedni, mely segít a szervezet erősödésében, és optimális tartalékokkal látja el a leendő kismamát, hogy a babának is jusson majd minden jóból. Természetesen a vitamin szedése mellett az egészséges étkezés is fontos szerepet kap várandósság idején. Sokszor kihangsúlyozzák a táplálkozás kapcsán, hogy nem a mennyiség duplázását jelenti a megfelelő étrend, hiszen nem kettő helyett kell ennie a kismamának. A vegyes étrend, a napi inkább többszöri, de nem nagy adagokban történő étkezéssel biztosítható a magzat fejlődéséhez szükséges tápanyagok bevitele.

Azt is gyakran hangoztatják szakemberek és már gyakorló anyukák, hogy a terhesség nem betegség, nem kell inaktívvá válni 9 hónapra. A várandósság előtt és alatt is jól megválasztott testmozgás mind a kismamának, mind a pocaklakónak előnyére válik, hiszen a jó kondi a szüléshez és az utána következő időszakhoz is szükséges. Természetesen semmilyen megterhelő sport nem végezhető, de a fizikumot, az erőnlétet, az állóképességet heti néhány órás úszással, óvatos kocogással, vagy egy kis kerékpározással is erősíteni lehet.

Fontos, hogy a teherbeesés előtt már lemondjon a leendő anyuka olyan egészségre ártalmas szenvedélyekről, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás. Köztudott, hogy a dohányzás sok kárt okozhat a születendő gyermek egészségében és növeli a koraszülöttség esélyét is. Ha valaki csak egy – egy alkalommal, mondjuk születésnap, vagy más ünnep alkalmából szokott alkoholt fogyasztani, akkor várandósság idején erről is mondjon le kisbabája érdekében.

A gondtalan terhesség alapvető feltétele, hogy a kismama egészségi állapota is minél jobb legyen. Ha bármilyen panasza van, főként nőgyógyászati, például hajlamos a fertőzésekre, akkor mindenképpen vizsgáltassa ki magát, mielőtt nekivág a várandóságnak. Sok gondtól mentheti meg magát a leendő anyuka, ha vérképére is odafigyel. Például a szervezet vashiánya egy – két hónap alatt megszüntethető, és így nem a terhesség alatt kell marokszámra ennie a vastablettát az embernek, amely esetleg emésztési nehézségeket okoz, és újabb egészségügyi problémákat vet fel. Sajnos a legegészségesebb kismamánál is előfordulhatnak nem várt problémák, hiszen előre nem lehet tudni, hogyan reagál a test a pocakban növekvő kis életre. Azonban, ha minden fontos előkészületet megtettek a szülők, akkor legalább a felől megnyugodhatnak, hogy rajtuk már nem múlott, hogy egészséges magzat foganjon.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press