2014 máj 18, Kategória: Európa, 2 464 Megtekintés

Európai parlamenti választások előtt az Unió


Európai parlamenti választások előtt az Unió

“Vedd észre. Tégy érte. Légy része.” Ezekkel a tömör, egyszerű jelmondatokkal indítja útjára idén az Európai Unió az Európai Parlament uniós tagállamaiban lezajló választásokat. Magyarországon jövő hét vasárnap, azaz 2014. 05. 25.-én kerül sor hivatalosan az induló 8 párt jelöltjei közül azoknak a kiválasztására, akik majd hazánkat képviselik az európai parlamentben.

Bár már nem először kerül sor Magyarországon Európai parlamenti választásra, mégis sokan nincsenek tisztában azzal, hogy miről is szól ez a voksolás. Az Európai Parlament az Európai Unió rendszerében az egyetlen olyan intézmény, mely közvetlen módon kerül kiválasztásra. Ez az operatív intézmény képviseli a közel 500 millió unióhoz tartozó polgárt, akik 5 évente, egyfordulós szavazás keretében dönthetik el, hogy kit küldenek az Európai Parlamentbe.

Az Európai Parlament, vagyis EP fontos szerepet tölt be az uniós jogalkotásban, miután az Európai Tanáccsal közösen gyakorolja az uniós költségvetésre és jogalkotásra kiterjedő jogköröket. Emellett az EP kiemelkedő szerepét jelzi, hogy az Európai Bizottság elnökének kiválasztásába is van beleszólása. Ezáltal a jogszabályok előkészítésére és végrehajtására is hatással van, hiszen ezek az Európai Bizottság feladatkörébe tartozó tevékenységek.

Az Európai Parlamentbe az uniós országok a csökkenő arány elve szerint küldhetik megválasztott képviselőjelöltjeiket. Vagyis a nagyobb, népesebb országok több taggal, míg a kisebb országok kevesebb taggal vesznek részt az EP munkájában. Idén, a választásokat követően 751 tagja lesz az EP-nek. A legtöbb képviselőt, szám szerint 96 főt Németország állíthat ki. Franciaország és az Egyesült Királyság már csak 73 főt, míg Spanyolország 54 főt, Lengyelország 51 főt küld a parlamentbe. A legkisebb országok, mint Málta, Ciprus, Luxemburg, Észtország pedig 6 fővel képviseltetheti magát az Európai Parlamentben. Hazánkban jövő hét vasárnap lezajló választást követően pedig 21 fő lehet majd európai parlamenti képviselő és vehet részt Magyarországról az Európai Parlament munkájában.

 

 

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press