2013 Sze 08, Kategória: Európa, 2 747 Megtekintés

Európai Egészségbiztosítási Kártya előnye


Európai Egészségbiztosítási Kártya előnye

Információhiány, tájékozatlanság, téves ismeretek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kapcsán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez nem az itthon használatos, TAJ számot igazoló hatósági igazolvány helyettesítője, és az sem egyértelmű mindenkinek, hogy milyen előnye van, ha valaki kiállíttatja ezt a kártyát.

Pedig elég nagy a mozgás a határokon, jönnek-mennek a magyar állampolgárok, ki idénymunka miatt, ki hosszú távú külföldi munkavállalása révén bízik sorsa jobbra fordulásában. Az sem ritka, hogy a nyugdíjas szülőnek kell kint élő gyermekeihez elutazniuk, hogy kicsit élvezhesse társaságukat, vagy éppen a születendő unoka körüli teendőkbe kell besegíteni, netán a nyári iskolaszünet alatti időszakban kell biztosítani az unokák felügyeletét. Egy szónak is a száz a vége, ma már külföldre utazni, hosszabb ideig ott tartózkodni nem különleges esemény, de azzá tud válni, ha otthonunktól, és egyben Egészségbiztosítási Pénztárunktól messze ér minket utol betegség, baleset.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kapcsán a legfontosabb tudnivaló, hogy csak azok a személyek jogosultak igénylésére, akik Magyarországon is biztosítottak, vagyis hazánkban igénybe vehetik az egészségügyi szolgáltatásokat, valamint Magyarországon, vagy az Európai Gazdasági Térség tagállamainak valamelyikében van az állandó lakhelyük. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kérelem alapján lehet az egészségbiztosítási pénztár illetékes szakigazgatási szervénél kiállíttatni. Akár személyesen, akár postai úton is benyújtható a kérelem. A Kártyának nincs kiállítási költsége, ha csak nem pótlásról van szó, mert megrongálódott, elveszett, netán megsemmisült. A Kártyának meghatározott érvényességi ideje van, kiállítástól számított 3 évig lehet vele átmeneti külföldi tartózkodás során az orvosilag indokolt egészségügyi szolgáltatást igénybe venni.

Mivel más országok egészségbiztosítási rendszere eltérő a mienktől, fontos tudni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem minden esetben biztosít költségmenetességet, ha más államban kell egészségügyi szolgáltatást igénybe venni. Lényeges, ha külföldi tartózkodás során probléma merül fel, akkor minden esetben az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltatót kell felkeresni, és számba kell venni annak az eshetőségét is, hogy ha adott kezelésért adott ország állampolgárainak is kell önrészt fizetni, akkor ez alól az Európai Egészségbiztosítási Kártya sem mentesít. Így országonként eltérő, hogy milyen szolgáltatási csomag érhető el a Kártyával rendelkezők számára. A legjobb, amit tehet az ember, hogy a Kártya megigénylése után körbejárja, hogy abban az országban, ahova éppen utazni szándékozik, mire számíthat, ha megbetegszik, vagy más egészségügyi problémája akad.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya előnye tehát nem az, hogy külföldön járva mentesülünk annak a kellemetlenségnek a nyomásától, hogy betegség esetén elég a fizikális fájdalmak elviselése, mert a költségekről majd gondoskodnak. Ezt inkább egy nagyon jól összeállított utasbiztosítás várhatjuk. Azonban a kártya hiányában még azért is fizetni kell majd, amit egyébként ingyen, vagyis a magyar egészségbiztosításba már befizetett járulékok alapján vehetne igénybe az ember.


1 Comments

2013-09-09 11:40

VARGA J. ÁDÁM

Szeretnék igényelni egy kártyát a világhálón.
Hogy’ tehetem meg?

Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press