2015 jún 29, Kategória: Egészség, 2 156 Megtekintés

Egyre gyakoribb betegség: a lisztérzékenység


Egyre gyakoribb betegség: a lisztérzékenység

A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékony egyénekben. Kialakulásában – a genetikai tényezők mellett – immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak. A betegség kiváltója a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin.  Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is fokozzák a gyulladást az arra érzékeny betegekben.

Klasszikus, ám nem csak a lisztérzékenységre jellemző tünet a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, fogyás, puffadás; következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság; gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet; szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén ,ataxia (akaratlagos mozgások hibás koordinációja), idegbántalmak; foltokban jelentkező kopaszság; pikkelysömör ,ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés is a lisztérzékenység tünete lehet.

Gyakran a vashiányos vérszegénység  a lisztérzékenység egyetlen megnyilvánulása, ezért ismeretlen eredetű vérszegénységben fel kell hogy merüljön a kórkép lehetősége. A felnőttkorban diagnosztizált lisztérzékeny betegek többsége – ellentétben a gyermekgyógyászati esetekkel – nem alultáplált, sőt gyakran  túlsúlyos.

A lisztérzékenység kezelése a teljes gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a beteg tünetei megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek. Lisztérzékenyek számára tiltott ételek, italok: búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin. Nyomokban glutént tartalmazhatnak: stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz,  rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok. Gluténmentes, fogyasztható ételek: burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek. Gyári termékek közül a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók.  Bár a diéta betartása nem könnyű, a glutén teljes kihagyása teljes gyógyuláshoz vezet. Manapság, amikor mindenki rohan és nincs időnk semmire, jó ha van egy olyan tevékenység, amely segít a kikapcsolódásban. Erre tökéletesen alkalmas tevékenység a fotózás, melyből szeretnék ízelítőt nyújtani nektek.  Az első részben szeretnélek megismertetni titeket a fotózás különböző ágaival.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press