2013 ápr 05, Kategória: Tech, 1 820 Megtekintés

Egyenlő esélyű hozzáférés a kultúrához


Egyenlő esélyű hozzáférés a kultúrához

A fogyatékkal élő emberek számára is egyre nagyobb területen való esélyegyenlőséget tesz lehetővé a technika fejlődése. Ezt bizonyítja, hogy 2013. évben már a művészetek iránt érdeklődő hallássérült emberek bármikor, jelnyelvi információkkal egybekötve tekinthetik meg egy okostelefonra, vagy táblagépre letölthető alkalmazás segítségével a Szépművészeti Múzeum állandó tárlatain kiállított 150 műalkotást. Az alkalmazást a 2010-ben létrejött 90 decibel projekt és a Jel – M készítette.

A “SzépMű SL” elnevezést viselő alkalmazás ingyenesen és gyorsan letölthető, így a múzeumban kiállított alkotások melletti QR kódok beolvasását követően művészettörténeti információkat kap a hallássérült ember magyar jelnyelven. Nagyon hasznos eleme ennek a jelnyelvi alkalmazásnak az az interaktív térkép, amely segít a hallássérült látogatóknak a műalkotások közti eligazodásban a tárlat megtekintése közben.

Maga az alkalmazás a múzeum honlapján elérhető QR kód segítségével tölthető le a megfelelő operációs rendszerű okostelefonra. Fontos tudni, hogy az alkalmazás elegendő memóriát is kíván, közel 500 MB tárhelyet. Továbbá QR kód olvasó is szükséges a használatához, amely további kapacitást igényel a használatra szánt készüléktől.

Az okostelefonnal nem rendelkező hallássérült emberek sem maradnak információk nélkül, mivel 2013. április 3. – ától a Népművészeti Múzeum készüléket is tud a látogatók rendelkezésére bocsátani tárlatlátogatáshoz. Ehhez viszont előzetes regisztráció szükséges.

Csodálatos dolog, hogy a technika fejlődése által születő eszközök az egészséges emberek számára természetesnek tűnő, hétköznapi történéseket a fogyatékkal élő emberek részére is átélhetővé tesznek.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press