2012 dec 26, Kategória: Egészség, 2 102 Megtekintés

Egészségünk záloga a rendszeres testmozgás


Egészségünk záloga a rendszeres testmozgás

Az egészséges életmód mindennapi téma. Ha valaki nyitott fülekkel jár a világban, el sem kerülheti az egészségmegőrzésről, egészségvédelemről szóló információkat, melyek hol tájékoztató, hol felhívó jelleggel jelennek meg a hétköznapokban. Így mindenki számára nyílt titok, hogy a rendszeres testmozgás alapköve az egészségnek.

Azt azonban kevesebben tudják megmondani, hogy miért is fontos a heti legalább háromszori, 45-60 perces torna. A leggyakrabban a testsúly megőrzését, a jó erőnlétet értik a mögött  hogy miért is szükséges a rendszeres átmozgatása a testnek. Azonban ennél sokkal több előnye van a rendszeres testedzésnek az egészség szempontjából, mert bizonyított tény, hogy minden tornával töltött óra két órával hosszabbítja meg életünket! Ennek hátterében pedig az áll, hogy a testmozgás bonyolult folyamatokat generál szervezetünkben, melynek eredményeként szív-, légző- és emésztőrendszerünk működése javul, csontrendszerünk erősödik, az ízületek mozgékonyabbá válnak. Mindezek által pedig sokféle betegség megelőzésére is sor kerül, mert csökken az esély a magas vérnyomásnak, és súlyosabb következményeinek, az infarktusoknak a kialakulására. Kisebb lesz a veszélye a csontritkulásnak, az ízületi bántalmaknak, az emésztési zavaroknak. Ebből a szögből nézve a testmozgás a leghatékonyabb orvosság minden bajra.

A sok kedvező élettani hatás ellenére mégis kevesen vannak, akik komolyan is veszik és ténylegesen szánnak időt egészségük mozgással való megóvására. A leggyakoribb indok az időhiány, hiszen a munka és a mindennapi teendők szinte a nap nagy részét kitöltik, és sokszor a családra és a megfelelő mennyiségű pihenésre már nem is futja napi szinten. Pedig csak a kezdeti időszak nehéz, az első pár hét, amíg az ember megtalálja a neki való mozgásformát, és azokat a szabaddá tehető perceket, amikor kicsit magával is foglalkozhat.

Szerencsére egyre több alternatíva van, melyek közül választani lehet, ha valaki elkötelezi magát a rendszeres testmozgás mellett. Nagyon jó kis otthoni tornák érhetők el DVD-ken, vagy akár már online is követhetők edzések által. Edzéstervek összeállításához is rengeteg segítség érhető el az interneten. Akinek a fitnesz,  az aerobik messze áll az egyéniségétől, annak ott a zumba, vagy akár fitnesz szalaggal, labdával is számos hasznos órát tölthet el bárki testének erősítése, a jó fizikai erőnlét elérése érdekében. A lényeg, hogy nem szabad feladni a kezdeti nehézségek ellenére sem, mert minden egyes perc, amit mozgással töltünk apró kis tégla ahhoz a falhoz, mely segít, hogy megvédjük egészségünket, azt a kincset, mely pótolhatatlan és megfizethetetlen.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press