2021 Sze 17, Kategória: Egészség, 1 333 Megtekintés

Covid elleni védekezés fogmosással?


Covid elleni védekezés fogmosással?

A járványveszély jelenleg is létezik Magyarországon. Hiába nincsenek korlátozások a vírus negyedik hulláma tombol az országban. Talán kevesen tudják, hogy megfelelő szájhigiéniával sokat tehetünk a vírus megelőzéséért.

Mit mondanak a fogorvosok?

A napi kétszeri fogmosás képes távoltartani a fogorvost, ezt már sokan tudják. Most azonban a járványveszéllyel kapcsolatban egy új tanulmány jelent meg, amely szerint ez az alapvető szokás távoltarthatja a kórokozókat! Alapvetően a rossz szájhigiénia akár halálos egészségügyi problémákat is okozhat, hiszen összefüggésben áll a szívbetegséggel, a rákkal, a cukorbetegséggel. Ez mind a Covid 19-hez szorosan kapcsolódik. Megfelelő szájhigiéniával a fertőzés súlyos formái elkerülhetők.

Mit derített ki a kutatás?

Szakértők megállapították, hogy a “fogkrémmel történő fogmosás megakadályozhatja a Covid-19 terjedését” (forrás: www.profimed.hu). A vírussal fertőzött emberek nyálában lévő Covid 19 kórokozó a fertőzött tüdejébe juthat, hiszen közvetlenül a szájból a véráramba kerülhet. Az ínybetegségben szenvedőknek fokozott odafigyelésre van szükségük. A vírus szaporodásához tökéletes táptalajt biztosít a szájüreg és bármilyen sérülése megkönnyítheti a vírus beszivárgását a véráramba. Az ínyben számtalan ér található, amelyekből kiindulva a nyaki, valamint a mellkasi vénákon keresztül eljut a szívbe, majd a tüdőartériákba. A fogkövek és a fogágygyulladás tovább fokozhatja a vírus terjedését és akár súlyosabb fertőzéseket is okozhatnak. Fogínybetegség esetén az íny szerkezete lyukacsos lesz és a mikroorganizmusok könnyedén elérik a véráramot.

Milyen megelőzési technikák vannak?

Egyszerű intézkedésekkel, például gondos fogmosással, a fogak közti alapos fogmosással a lepedék felhalmozódása csökkenthető. Használjunk speciális szájvizeket, de egy sós vízzel való öblögetés is sokat segíthet, hiszen csökkenti a vírus koncentrációját a nyálban. Ezekkel az technikákkal mérsékelhető a tüdőbetegség kialakulása. A Profimed szakértő csapata a következő tippekkel segíti a pácienseket. Otthonról vagy a munkahelyünkről való elindulás előtt 2 percen keresztül alaposan mossunk fogat, vagy ahányszor napközben csak eszünkbe jut. Ha hosszabban tartó védelmet szeretnénk kialakítani, akkor ne öblögessünk fogmosás után, hanem csak köpjük ki a maradék fogkrémet. Még egy praktikus tanács: ha maszkot veszünk fel, akkor előtte minden esetben végezzünk alapos fogmosást. A kutatás eredményei azt sugallják, hogy a napi szájhigiénia alapos betartásával akár életet is menthetünk. Az egyszerű ámde hatékony lépések megtételével saját életünket is megmenthetjük és lássuk be, hogy ezek az előrelátó intézkedések nem vesznek el túl sok időt a mindennapjainkból. A COVID 19 vírus terjedésének megakadályozásában hatalmas a szerepe van a lakosságnak és a szájhigiénia betartásával nem csak saját magunkat, hanem másokat is nagyobb biztonságban tudhatunk.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press